Dél felől továbbra is meleg, páradús levegő érkezik fölénk, így egyelőre folytatódik a változékony, az ilyenkor szokásosnál néhány fokkal melegebb idő. A labilis légállapotú levegő kedvez a csapadékképződésnek, a záporok, heves zivatarok kialakulásának. Kisebb körzetekben felhőszakadás, jégeső is előfordulhat.

A várható csapadék mennyisége szeszélyes területi eloszlást mutat majd, lesznek helyek amelyek továbbra is szárazon maradnak.
Vasárnaptól már kissé szárazabb, stabilabb léghullámok érkezhetnek fölénk, így több lesz a napsütés, már csak elszórtan alakulhatnak ki záporok, zivatarok.

Tovább erősödik a nappali felmelegedés, helyenként már 30 fok közelébe melegszik a levegő.  

A következő három nap időjárása Somogy megyében: 

 

null

Péntek: a változóan, gyakran erősen felhős ég mellett több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. Többfelé várható zápor, zivatar. Helyenként felhőszakadás, jégeső is előfordulhat. Az északkeleti szél megélénkül, zivatar környezetében átmenetileg viharossá fokozódik. A délutáni órák hőmérséklete 24-27 fok között alakul. Késő estére 19-21 fok közé hűl a levegő. 

null

Szombat: napos és erősen gomolyfelhős időszakok váltakoznak, szórványosan várható zápor, zivatar. Néhol felhőszakadás, jégeső is lehet. Az északkeleti szél megélénkül, zivatarok mentén átmenetileg viharossá fokozódik. A hajnali órákra 15-17 fok közé hűl a levegő. A délutáni órák hőmérséklete 25-27 fok között alakul. 

null

Vasárnap: a hosszabb napos időszakok között átmenetileg erősebben megnövekszik a gomolyfelhőzet és elszórtan zápor, zivatar is kialakulhat. A délkeleti szél megélénkül. A hajnali órák hőmérséklete 15-17 fok között alakul. A délutáni órákra 26-28 fok közé melegszik a levegő. 

null

Távolabbi kilátások: a jövő hét elejétől tovább melegszik az idő, megjelennek a 30 fok körüli nappali hőmérsékletek. Záporok, zivatarok elszórtan továbbra is előfordulhatnak.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: május, kaposvár, időjárás