Egy ciklon áramlási rendszerében továbbra is meleg, páradús léghullámok érkeznek fölénk, így folytatódik a változékony, fülledt, trópusi jellegű idő. A meleg, labilis levegő kedvező feltételeket biztosít az erős gomolyfelhő képződésnek, illetve a helyi záporok, heves zivatarok kialakulásának. Egy-egy hevesebb zivatargócban felhőszakadás, jégeső, illetve szélvihar is előfordulhat. A felhőszakadásokban 30-50 mm eső is lezúdulhat. Szerdán és csütörtökön összességében többfelé, majd pénteken szórványosan várhatók záporok, zivatarok.

A lehulló csapadék mennyisége azonban végig szeszélyes területi eloszlást mutathat majd. A hőmérsékletek állandósulnak. Éjszakánként 15 fok közelébe hűl a levegő, míg napközben 26 fok körüli maximum hőmérsékleteket mérhetünk majd. A meleg, párás levegő miatt azonban a ténylegesnél melegebbet érezhetünk.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Szerda: a napos időszakok között erősebben megnövekszik a gomolyfelhőzet és többfelé várható zápor, zivatar. Helyenként felhőszakadás, jégeső is előfordulhat. A délkeleti szél megélénkül, zivatar környezetében átmenetileg viharossá fokozódik. A délutáni órák hőmérséklete 25-27 fok között alakul. Késő estére 19-21 fok közé hűl a levegő.

null

Csütörtök: napos és erősen gomolyfelhős időszakok váltakoznak, összességében többfelé várható zápor, zivatar. Helyenként felhőszakadás, jégeső is előfordulhat. Az északkeleti szél megélénkül, zivatar környezetében viharossá fokozódik. A hajnali órákra 14-16 fok közé hűl a levegő. A délutáni órák hőmérséklete 25-27 fok között alakul.

null

Péntek: az erősen gomolyfelhős időszakok mellett több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. Szórványosan várható zápor, zivatar. Néhol felhőszakadás, jégeső is előfordulhat. Az északkeleti szél élénk, zivatar környezetében viharos lesz. A hajnali órákra 15-17 fok közé hűl a levegő. A délutáni órák hőmérséklete 25-27 fok között alakul.

null

Távolabbi kilátások: a hétvégén kevésbé nedves levegő érkezik fölénk, így valamelyest csökken a zivatarhajlam, de elszórtan még továbbra is kialakulhat zápor zivatar. Kissé tovább erősödik a nappali felmelegedés, helyenként már 30 fok közelébe emelkedik a hőmérséklet.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: hidegfront, május, időjárás