Egy ciklon áramlási rendszerében délnyugat felől nedvesebb, labilis levegőfajta érkezik fölénk, így egyre változékonyabbra fordul időjárásunk. A meleg, páradús levegő kitűnő feltételeket teremt az erős gomolyfelhő képződésnek, illetve a záporok, heves zivatarok kialakulásának. A több-kevesebb napsütés mellett ma még csak délután, majd holnap, holnapután már a nap bármely részében kialakulhat csapadék.

Egy-egy erősebb zivatargócban felhőszakadás, jégeső is előfordulhat. A felhőszakadásokban rövid idő alatt akár 30-50 mm eső is lezúdulhat. Nagyobb területet érintő károkozó zivatarrendszer is kialakulhat. A hőmérsékletekben nem lesz lényeges változás, a növekvő páratartalom miatt azonban a ténylegesnél is magasabb lehet a hőérzetünk.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Kedd: a változóan, időnként erősen gomolyfelhős ég mellett több órás napsütésre is számíthatunk. A délutáni óráktól egyre többfelé alakulhat ki zápor, heves zivatar. A délkeleti szél élénk, zivatar környezetében átmenetileg viharos lesz. A délutáni órákra 23-25 fokig melegszik a levegő, de a tartósan napos tájakon ennél melegebb is lehet. Késő estére 18-20 fok közé hűl a levegő.

Szerda: a több-kevesebb napsütés mellett gyakran lesz erősen gomolyfelhős az ég és összességében többfelé várható zápor, zivatar. Helyenként felhőszakadás, jégeső is előfordulhat. A délkeleti szél élénk, zivatarok környezetében átmenetileg viharos lesz. A hajnali órák hőmérséklete 14-16 fok között alakul. A délutáni órákra 24-26 fok közé melegszik a levegő.

Csütörtök: napos és erősen gomolyfelhős időszakok váltakoznak, többfelé várható zápor, zivatar. Helyenként felhőszakadás, jégeső is előfordulhat. Az északkeleti szél megélénkül, zivatarok mentén átmenetileg viharossá fokozódik. A hajnali órák hőmérséklete 14-16 fok között alakul. A délutáni órákra 24-26 fokig melegszik a levegő.

Távolabbi kilátások: a hétvégére szárazabb, stabilabb levegő érkezik fölénk, így csökken a csapadékhajlam, egyre több lesz a napsütés. Tovább erősödik a nappali felmelegedés, helyenként már 30 fok közelébe emelkedik a hőmérséklet.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: nyár, jégeső, szél, zivatar, vihar, zápor, csapadék, időjárás