Egyelőre még anticiklonális hatások alakítják időjárásunkat, azaz folytatódik a többnyire napos, száraz idő, zápor, zivatar legfeljebb elvétve fordulhat elő. Kissé tovább erősödik a nappali felmelegedés, egyes helyeken már 25 fok fölé melegszik a levegő. 

Holnaptól egy ciklon áramlási rendszerébe kerülünk, így egyre változékonyabbra fordul időjárásunk. Továbbra is meleg, de már jóval nedvesebb, labilis levegő érkezik fölénk, ami kedvez a helyi záporok, zivatarok kialakulásának. Kedden még többnyire csak délután, majd szerdán már a nap bármely részében előfordulhat csapadék. Helyenként felhőszakadás, jégeső is lehet. A lehulló csapadék mennyisége azonban végig szeszélyes területi eloszlást mutathat majd. A hőmérsékletekben nem várható lényeges változás, a növekvő páratartalom miatt azonban egyre fülledtebb lesz a levegő, így a ténylegesnél is magasabb lehet a hőérzetünk.  

A következő három nap időjárása Somogy megyében: 

hétfő.jpg

Hétfő: a hosszabb napos időszakok között átmenetileg megnövekedhet a gomolyfelhőzet, zápor, zivatar azonban csak elvétve fordulhat elő. Az északkeleti szél megélénkül. A délutáni órák hőmérséklete 24-26 fok között alakul. Késő estére 19-21 fok közé hűl a levegő. 

kedd.jpg

Kedd: a változóan, időnként erősen gomolyfelhős ég mellett több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. A délutáni óráktól egyre többfelé alakulhat ki zápor, zivatar. Helyenként felhőszakadás, jégeső is előfordulhat. A délkeleti szél megerősödik, zivatar környezetében viharossá fokozódik. A hajnali órákra 14-16 fok közé csökken a hőmérséklet. Délutánra 23-25 fok közé melegszik a levegő, de a tartósabban napos tájakon 26-27 fok is lehet. 

szerda.jpg

Szerda: gyakran lesz erősen felhős az ég, rövid napos időszakok azonban bárhol előfordulhatnak. Összességében többfelé várható zápor, zivatar. Helyenként felhőszakadás, kisebb eséllyel jégeső is előfordulhat. A délkeleti szél megerősödik, zivatarokban átmenetileg viharossá fokozódik. A hajnali órákra 14-16 fok közé hűl a levegő. A délutáni órák hőmérséklete 23-25 fok között alakul.

egyhetes.jpg

Távolabbi kilátások: csütörtökön még folytatódik a zivataros idő, a hétvégére azonban átmenetileg szárazabb, stabilabb levegő érkezik fölénk. Csökken a csapadékhajlam és kissé tovább erősödik a nappali felmelegedés. A jövő hét elején ismét növekszik a zápor, zivatarhajlam. 

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: pünkösd, száraz, nyár, felmelegedés, időjárás