Időjárásunkat anticiklonális hatások alakítják, a jelentős változásokat okozó frontok elkerülik térségünket. Helyi záporok, zivatarok kialakulását továbbra sem lehet kizárni, de többnyire a napsütésé lesz a főszerep, csak néhol felhősödhet be tartósabban az ég. Az éjszakák viszonylag frissek lesznek, napközben azonban már 25 fok körüli csúcs hőmérsékletek várhatók.

Keddtől egy ciklon áramlási rendszerében továbbra is meleg, de már nedvesebb, labilis levegőfajta érkezik fölénk. A meleg, páradús levegő kedvező feltételeket biztosít a helyi záporok, zivatarok kialakulásának. Néhol felhőszakadás, jégeső is előfordulhat. Fülledt, meleg idő várható 25 fok körüli maximum hőmérsékletekkel. 

A következő három nap időjárása Somogy megyében: 

vasárnap.jpg

Vasárnap: a hosszabb napos időszakok között átmenetileg megnövekedhet a gomolyfelhőzet, de zápor, vagy zivatar csak elvétve fordulhat elő. Az északkeleti szél megélénkül. A délutáni órák hőmérséklete 23-25 fok között alakul. Késő estére 17-19 fokig hűl a levegő. 

hétfő.jpg

Hétfő: a sok napsütés mellett időnként erősebben is megnövekedhet a gomolyfelhőzet, de zápor, vagy zivatar csak néhol fordulhat elő. Az északkeleti szél megélénkül. A hajnali órák hőmérséklete 11-13 fok között alakul. A délutáni órákra 24-26 fok közé melegszik a levegő. 

kedd.jpg

Kedd: napos és erősen gomolyfelhős időszakok váltakoznak, főleg a délutáni óráktól alakulhat ki többfelé zápor, zivatar. Helyenként felhőszakadás, jégeső is előfordulhat. A délkeleti szél megerősödik, zivatar környezetében átmenetileg viharossá fokozódik. A hajnali órákra 14-16 fok közé hűl a levegő. A délutáni órák hőmérséklete 23-25 fok között alakul. 

egyhetes.jpg

Távolabbi kilátások: a jövő hét végéig folytatódik a változékony, fülledt meleg idő. Összességében többfelé várható zápor, zivatar, helyenként kiadós mennyiségű csapadék is hullhat. 

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: Pünkösd, nyárias, napos, meleg, időjárás