Időjárásunkat továbbra is egy mediterrán ciklon alakítja, amely fokozatosan gyengül, távozik térségünkből. A légkörben azonban még marad nedvesség, így elszórtan továbbra is előfordulhatnak záporok, zivatarok, de nagy területre kiterjedő csapadék már nem várható. A nappali hőmérsékletek még kissé elmaradnak az ilyenkor szokásostól. 

Holnaptól már stabilabb, valamivel szárazabb léghullámok érkeznek fölénk, így tovább csökken a csapadékhajlam. Zavartalan napsütés azonban továbbra sem várható, igaz zápor, vagy zivatar is csak néhol fordulhat elő. Szombattól tovább melegszik az idő, visszatérnek a kora nyárias, 25 fok körüli maximum  hőmérsékletek. 

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Csütörtök: a változóan, időnként erősen felhős ég mellett több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. Elszórtan előfordulhat zápor, esetleg zivatar. Az északnyugati szél megerősödik. A délutáni órák hőmérséklete 20-22 fok között alakul. Késő estére 15-18 fok közé hűlhet a levegő. 

null

Péntek: napközben erősen gomolyfelhős és napos időszakok váltakoznak, elszórtan előfordulhat zápor, vagy zivatar. Az északnyugati szél élénk, néhol erős lesz. A hajnali órák hőmérséklete 11-13 fok között alakul. A délutáni órákra 21-23 fokig melegszik a levegő. 

null

Szombat: a napos időszakok mellett időnként erősebben is megnövekedhet a gomolyfelhőzet, zápor, zivatar azonban csak néhol fordulhat elő. Az északkeleti szél megélénkül. A hajnali órák hőmérséklete 11-13 fok között alakul. A délutáni órákra 23-25 fok közé melegszik a levegő. 

null

Távolabbi kilátások: a jövő hét közepéig meleg, kora nyárias idő várható 25 fok körüli nappali hőmérsékletekkel. Időközben azonban ismét labilissá válik felettünk a légkör, így növekszik a zápor, zivatarhajlam.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: május, tavasz, időjárás