Időjárásunkat továbbra is egy mediterrán ciklon alakítja, így folytatódik a változékony, az ilyenkor szokásosnál pár fokkal hűvösebb idő. A ciklon áramlási rendszerében kissé nedves léghullámok érkeznek fölénk, így a több-kevesebb napsütés mellett gyakran lesz erősen felhős az ég és elszórtan eső, zápor, esetleg zivatar is kialakulhat. A nappali hőmérsékletek 20 fok közelében alakulnak. Péntektől szárazabb, stabilabb levegő érkezik fölénk, ennek köszönhetően csökken a csapadékhajlam, több lesz a napsütés és kissé már erősödik a nappali felmelegedés. 

A következő három nap időjárása Somogy megyében: 

szerda.jpg

Szerda: a változóan, időnként erősen felhős ég mellett napos időszakokra is számíthatunk. Elszórtan várható eső, zápor. A délnyugati szél élénk, helyenként erős lesz. A délutáni órák hőmérséklete 18-20 fok között alakul. Késő estére 14-17 fok közé hűl a levegő. 

cs

Csütörtök: napos és erősen gomolyfelhős időszakok váltakoznak, elszórtan fordulhat elő zápor, vagy zivatar. Az északnyugati szél megerősödik. A hajnali órák hőmérséklete 10-12 fok között alakul. A délutáni órákra 20-22 fok közé melegszik a levegő. 

p

Péntek: a változóan, időnként erősen felhős ég mellett több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. Elszórtan előfordulhat futó zápor, vagy gyenge zivatar. Az északnyugati szél megélénkül, időnként megerősödik. A hajnali órákra 11-13 fok közé hűl a levegő. A délutáni órák hőmérséklete 21-23 fok között alakul. 

egyhetes.jpg

Távolabbi kilátások: a hétvégén, illetve a jövő hét elején további felmelegedés várható, visszatérnek a kora nyárias hőmérsékletek. Időközben azonban ismét labilizálódik felettünk a légkör, így növekszik a zápor, zivatarhajlam.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: tavasz, változékony, csapadék, eső, időjárás