Egy hidegfront érte el a Kárpát-medence térségét, hatására változékonyabbra, az eddigieknél hűvösebbre fordul az idő. A front várhatóan lelassul felettünk, így még napokig meghatározhatja időjárásunkat. Többnyire a felhőké lesz a főszerep, legfeljebb rövid időszakokra süthet ki a nap.

Összességében többfelé várható eső, zápor, zivatar, helyenként akár jelentős mennyiségű csapadék is hullhat. A front mögött nyugat felől hűvösebb léghullámok árasztják el térségünket, így jelentősen mérséklődik a nappali felmelegedés, a legmagasabb hőmérsékletek már csak 20 fok körül alakulnak. A tartósan csapadékos, borongós tájakon, illetve időszakokban azonban 20 foknál is hűvösebb lehet.

 A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null
 

Hétfő: többnyire erősen felhős, vagy borult idő várható, legfeljebb rövid időre szakadozhat fel a felhőzet. Többfelé várható eső, zápor. Helyenként zivatar is előfordulhat. Az északkeleti szél megerősödik. A délutáni órák hőmérséklete 18-21 fok között alakul, az alacsonyabb értékeket a tartósan borongós, csapadékos tájakon mérhetjük. Késő estére 15-17 fok közé hűlhet a levegő. 

 

null

Kedd: többnyire erősen felhős idő várható, átmenetileg azonban felszakadozhat a felhőzet. Szórványosan várható eső, zápor. A délnyugati szél megélénkül, időnként megerősödik. A hajnali órákra 11-13 fok közé hűl a levegő. A délutáni hőmérsékletek 19-21 fok között alakulnak. Az magasabb értékeket a gyengén felhős helyeken mérhetjük. 

null
 

Szerda: a változóan, gyakran erősen felhős ég mellett kevés napsütésre is számíthatunk. Szórványosan várható eső, zápor. A délnyugati szél megerősödik. A hajnali órák hőmérséklete 10-12 fok között alakul. A délutáni órákra 18-20 fok közé melegszik a levegő. 

null
 

Távolabbi kilátások: a hét második felében már valamelyest csökken a csapadékhajlam, a hétvégére pedig visszatérhetnek a kora nyárias hőmérsékletek. 

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: szalinay, tavasz, időjárás