Elszórtan továbbra is előfordulhatnak záporok, zivatarok, nagyobb területre kiterjedő csapadék azonban ma még nem várható. A nappali hőmérsékletek még mindig az átlagos felett, 25 fok körül alakulnak.  

A korán jött nyár órái azonban már meg vannak számláva, holnaptól ugyanis jelentős változás kezdődik időjárásunkban. Nyugat, délnyugat felől egy ciklon közelíti meg térségünket, így erősebben megnövekszik a felhőzet és napközben már egyre többfelé várható eső, zápor. Az időszak elején egy-egy hevesebb zivatart sem lehet kizárni. Helyenként akár tartós esőzés is előfordulhat, összességében tehát jelentős csapadékra van kilátás. A ciklon hátoldalán hűvösebb levegő szivárog fölénk, ennek hatására lehűlés kezdődik, a nappali hőmérsékletek már csak 20 fok körül alakulnak. A következő napokban újabb hidegfrontok érhetik el térségünket, így folytatódik a változékony, gyakran csapadékos idő. A nappali hőmérsékletek már kevéssel 20 fok alatt alakulnak.

A következő három nap időjárása Somogy megyében: 

 

null

Vasárnap: a hosszabb napos időszakok között átmenetileg erősebben megnövekszik a gomolyfelhőzet és elszórtan zápor, heves zivatar is előfordulhat. Az északkeleti szél megélénkül, a zivatarok környezetében átmenetileg viharossá fokozódik. A délutáni órák hőmérséklete 24-26 fok között alakul. A késő esti órákra 18-20 fok közé hűl a levegő. 

null

 

Hétfő: többnyire erősen felhős, vagy borult idő várható, legfeljebb néhol süthet ki rövid időre a nap. Összességében többfelé várható eső, zápor, eleinte egy-egy zivatar is előfordulhat. Az északkeleti szél megerősödik. A hajnali órákra 14-16 fok közé hűl a levegő. A délutáni órák hőmérséklete 18-20 fok között alakul, az alacsonyabb értékeket a már csapadékos tájakon mérhetjük. 

null
 

Kedd: nagyrészt erősen felhős, vagy borult idő várható, néhol azonban rövid időre kisüthet a nap. Többfelé valószínű eső, zápor. A délnyugati, nyugat szél megélénkül, néhol megerősödik. A hajnali órákra 11-13 fok közé hűl a levegő. A délutáni órák hőmérséklete 17-20 fok között alakul. 

 

null

Távolabbi kilátások: a jövő hét csütörtökig folytatódik a változékony, az átlagosnál néhány fokkal hűvösebb idő. A hétvégéhez közeledve azonban csökken a csapadékhajlam, ismét melegszik az idő. 

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: szalinay, tavasz, időjárás