A hétvégén még a helyi hatások alakítják időjárásunkat, így folytatódik a kissé változékony, nyáriasan meleg idő. A meleg, párás levegő kedvező feltételeket biztosít a gomolyfelhő képződésnek és a helyi záporok, zivatarok kialakulásának. Az erősebb zivatargócokban felhőszakadás, jégeső is lehet. A zivatarok azonban csak szórványosan fordulnak elő, így lesznek helyek amelyek most is kimaradnak a csapadékból. Az éjszakák enyhék lesznek, napközben pedig továbbra is 25 fok köré, sőt helyenként 30 fok közelébe emelkedik a hőmérséklet. 

Hétfőtől jelentős változás kezdődik időjárásunkban. Nyugat, délnyugat felől egy ciklon éri el térségünket, hatására jóval változékonyabbra, csapadékosabbra fordul az idő. Napközben már többnyire a felhőké lesz a főszerep és egyre többfelé várható eső, zápor, eleinte egy-egy zivatar. Helyenként tartósabb esőzés is előfordulhat, így összességében jelentős mennyiségű csapadékra van kilátás. A ciklon hátoldalán egyre hűvösebb levegő érkezik fölénk, így jelentős lehűlés kezdődik, a délutáni hőmérsékletek már csak 20 fok körül alakulnak. 

A következő három nap időjárása Somogy megyében: 

null
 

Szombat: a több-kevesebb napsütés mellett időnként erősebben megnövekszik a gomolyfelhőzet és szórványosan zápor, zivatar is előfordulhat. Néhol felhőszakadás, jégeső is lehet. Az északkeleti szél megélénkül, zivatar környezetében átmenetileg viharossá fokozódik. A délutáni órák hőmérséklete 25-27 fok között alakul, de a tartósabban napos tájakon ennél 1-2 fokkal melegebb is lehet. Késő estére 20-22 fok közé hűl a levegő. 

 

null

Vasárnap: a hosszabb napos időszakok között átmenetileg erősebben megnövekedhet a gomolyfelhőzet és elszórtan zápor, zivatar is kialakulhat. Az északkeleti szél megélénkül, zivatar környezetében viharossá fokozódik. A hajnali órákra 14-16 fok közé hűl a levegő. A délutáni maximum hőmérsékletek 24-26 fok között alakulnak. 

 

null

Hétfő: gyakran lesz erősen felhős, vagy borult az ég, legfeljebb néhol süthet ki rövid időre a nap. Összességében többfelé várható eső, zápor. Az időszak elején zivatar is előfordulhat. Az északnyugatira forduló szél megerősödik. A hajnali órákra 13-15 fok közé hűl a levegő. A délutáni órák hőmérséklete többnyire 18-21 fok között alakul. Az alacsonyabb értékeket a már borongós, csapadékos tájakon mérhetjük, a gyengén felhős helyeken ugyanakkor 22-23 fok is lehet.

 

null

Távolabbi kilátások: a jövő hét második felében is folytatódik a változékony, az átlagosnál már kissé hűvösebb idő. Eső, zápor szinte bármelyik nap előfordulhat, péntektől azonban csökkenhet a csapadékhajlam.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: előre, szalinay, időjárás