Meleg, váltakozó nedvességtartalmú léghullámok érkeznek fölénk, így folytatódik a kissé változékony, az évszakos átlagnál néhány fokkal melegebb idő. A több-kevesebb napsütés mellett ma csak néhol alakulhat ki zápor, vagy zivatar. A hőmérsékletek továbbra is 25 fok közelében alakulnak.

Holnaptól ismét nedvesebb, labilis levegő érkezik fölénk, így fülledtebbé válik a levegő, növekszik a zápor, zivatarhajlam. Elsősorban a délutáni, kora esti órákban alakulhatnak ki zivatarok, amelyek közül egyik-másik akár heves is lehet. Az intenzív zivatargócokban felhőszakadás, jégeső is előfordulhat.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Szerda: a hosszabb napos időszakok között időnként erősebben megnövekszik a gomolyfelhőzet és néhol egy-egy zápor, vagy zivatar is előfordulhat. A délkeleti szél megélénkül, néhol megerősödik. A délutáni órák hőmérséklete 23-25 fok között alakul. Késő estére 17-20 fok közé hűl a levegő.

Csütörtök: napos és erősen gomolyfelhős időszakok váltakoznak, szórványosan várható zápor, zivatar. Néhol felhőszakadás, jégeső is előfordulhat. A délkeleti szél megélénkül, zivatarokban átmenetileg viharossá fokozódik. A hajnali órák hőmérséklete 11-13 fok között alakul. A délutáni órákra 24-26 fok közé melegszik a levegő.

Péntek: gyakran lesz erősen gomolyfelhős az ég, emellett azonban több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. Szórványosan várható zápor, zivatar. Az északkeleti szél megerősödik, zivatar környezetében átmenetileg viharossá fokozódik. A hajnali órákra 14-16 fok közé hűl a levegő. A délutáni órák hőmérséklete 24-26 fok között alakul.

Távolabbi kilátások: a jövő hét elejéig folytatódik a mostanihoz hasonló, kora nyáriasan meleg idő. A napsütés mellett azonban gyakran lesz erősen gomolyfelhős az ég és időnként záporok, zivatarok is kialakulhatnak.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: zivatar, zápor, csapadék, tavasz, nyár, időjárás