Egy magassági hideg légcsepp húzódik a Kárpát-medence fölé, ennek hatására ma változékonyabbra fordul időjárásunk. A nedvesebb, labilis egyensúlyú levegő miatt megnő a záporok, zivatarok kialakulásának valószínűsége. Az északkeleti széllel frissebb levegő érkezik fölénk, így kissé tovább mérséklődik a nappali felmelegedés, a maximum hőmérsékletek már többnyire 25 fok alatt alakulnak.

Holnapra már gyengül a hidegörvény, ennek köszönhetően kissé erősödik a nappali felmelegedés és valamivel kevesebb helyen valószínű csapadék. A hét második felében melegebb, ugyanakkor ismét nedvesebb léghullámok érkeznek fölénk. Melegszik az idő, de egyre fülledtebbé válik a levegő. A labilis levegő kedvező feltételeket teremt a helyi záporok, zivatarok kialakulásának. 

A következő három nap időjárása Somogy megyében: 

null

Kedd: a több-kevesebb napsütés mellett időnként erősebben megnövekszik a gomolyfelhőzet és szórványosan zápor, zivatar is előfordulhat. Az északkeleti szél megerősödik, zivatar környezetében átmenetileg viharossá fokozódhat. A délutáni órák hőmérséklete 20-23 fok között alakul, az alacsonyabb értékeket a tartósan felhős tájakon mérhetjük. Késő estére 15-18 fok közé hűl a levegő. 

null

Szerda: napos és erősen gomolyfelhős időszakok váltakoznak, elszórtan fordulhat elő zápor, vagy zivatar. A délkeleti szél megélénkül, néhol megerősödik. A hajnali órákra 10-12 fok közé hűl a levegő. A délutáni órákra 23-25 fok közé melegszik a levegő. 

null

Csütörtök: a több-kevesebb napsütés mellett időnként erősen megnövekszik a gomolyfelhőzet és szórványosan várható zápor, zivatar. Néhol felhőszakadás, jégeső is lehet. A délkeleti szél megélénkül, néhol megerősödik. A hajnali órákra 11-13 fok közé hűl a levegő. A délutáni órák hőmérséklete 24-26 fok között alakul. 

null

Távolabbi kilátások: a jövő hét elejéig folytatódik a mostanihoz hasonló kissé változékony, kora nyárias idő. Zápor, zivatar szórványosan szinte bármelyik nap előfordulhat.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: május, hidegfront, időjárás