Egy anticiklon áramlási rendszerében az eddigieknél szárazabb, néhány fokkal frissebb levegő érkezik fölénk a magasban. A következő két napban átmenetileg csökken csapadékhajlam, már csak elvétve fordulhat elő zápor, zivatar. Hétfőig a napsütésé lesz a főszerep, legfeljebb kevés gomolyfelhő jelenhet meg az égen. Ennek ellenére azonban kissé tovább csökken a hőmérséklet, 24-25 foknál azonban nem lesz hűvösebb.

Keddtől már nedvesebb levegő érkezik fölénk, így a több-kevesebb napsütés mellett erősebben megnövekszik a felhőzet és szórványosan záporok, zivatarok is előfordulhatnak.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Vasárnap: többnyire napos idő várható, csak átmenetileg növekedhet meg néhol a gomolyfelhőzet. Legfeljebb elvétve fordulhat elő zápor, vagy zivatar. Az északkeleti szél élénk, néhol erős lesz. A délutáni órákra 25-27 fok közé melegszik a levegő. Késő estére 19-21 fok közé csökken a hőmérséklet.

Hétfő: túlnyomóan napos, száraz idő várható, csak kevés gomolyfelhő jelenhet meg az égen. Az északkeleti szél megélénkül. A hajnali órákra 11-13 fok közé hűl a levegő. A délutáni órákra 24-26 fok közé melegszik a levegő.

Kedd: napos és erősen gomolyfelhős időszakok váltakoznak, szórványosan várható zápor, zivatar. Az északkeleti szél megélénkül, helyenként megerősödik. A hajnali órák hőmérséklete 12-14 fok között alakul. A délutáni órákra 22-24 fok közé melegszik a levegő.

Távolabbi kilátások: a jövő hét közepétől már néhány fokkal melegebb, de ismét nedvesebb, labilis levegő érkezik fölénk. A napos időszakok mellett gyakran lesz erősen gomolyfelhős az ég és időnként zápor, zivatar is előfordulhat.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: csapadék, tavasz, zivatar, nyár, zápor, időjárás