Ma még labilis levegő alakítja időjárásunkat, ami kedvez az erős gomolyfelhő képződésnek, illetve a helyi záporok, zivatarok kialakulásának. A zivatarok a délutáni, kora esti órákban alakulhatnak ki elszórt jelleggel. A nap nagy részében azonban a napsütésé lesz a főszerep, a maximum hőmérsékletek pedig továbbra is 30 fok közelében alakulnak.

Holnaptól északkelet felől már szárazabb, néhány fokkal frissebb levegő érkezik fölénk. Stabilizálódik felettünk a légkör, így egyre kevesebb helyen fordulhat elő zápor, zivatar. Hétfőn már szinte zavartalan napsütésre számíthatunk, ennek ellenére azonban kissé tovább mérséklődik a nappali felmelegedés, átlagos hőmérsékletű, kellemes idő várható.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Szombat: a hosszabb napos időszakok mellett időnként erősebben megnövekszik a gomolyfelhőzet és elszórtan zápor, zivatar is előfordulhat. Néhol felhőszakadás, jégeső sem kizárt. Az északkeleti szél élénk, néhol erős lesz. A délutáni órák hőmérséklete 27-29 fok között alakul. Késő estére 21-23 fok közé hűl a levegő.

null

Vasárnap: a sok napsütés mellett időnként erősebben megnövekedhet a gomolyfelhőzet, zápor, vagy zivatar azonban csak néhol fordulhat elő. Az északkeleti szél megélénkül, néhol megerősödik. A hajnali órákra 15-17 fok közé hűl a levegő. A délutáni hőmérsékletek 26-28 fok között alakulnak.

null

Hétfő: túlnyomóan napos, száraz idő várható, legfeljebb néhol növekedhet meg átmenetileg a gomolyfelhőzet. Az északkeleti szél megélénkül. A hajnali órákra 11-13 fok közé hűl a levegő. A délutáni órákra 24-26 fok közé melegszik a levegő.

null

Távolabbi kilátások: az átmeneti csendesebb idő után a jövő hét keddtől ismét nedvesebb, labilis levegő érkezik fölénk, így növekszik a zápor, zivatarhajlam. Kissé tovább mérséklődik a nappali felmelegedés.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: május, tavasz, időjárás