Egy tőlünk délnyugatra örvénylő mediterrán ciklon áramlási rendszerében meleg, nedves léghullámok érkeznek fölénk, ezért a következő napokban változékony, de továbbra is meleg időre számíthatunk. A meleg, páradús levegő hatására növekszik a zápor, zivatarhajlam, egyre fülledtebbé válik a levegő.

A több-kevesebb napsütés mellett gyakran lesz erősen gomolyfelhős az ég és összességében többfelé várható zápor, zivatar. Kisebb körzetekben felhőszakadás, jégeső is előfordulhat. Az éjszakák is igen enyhék lesznek, napközben pedig többnyire 25 fok fölé, a tartósabban napos helyeken 30 fok közelébe emelkedik a hőmérséklet. 

A következő három nap időjárása Somogy megyében: 

szerda.jpg

Szerda: a változóan, időnként erősen gomolyfelhős ég mellett hosszabb napos időszakokra is számíthatunk. Szórványosan várható zápor, heves zivatar. A délkeleti szél megerősödik, zivatarokban viharossá fokozódik. A délutáni órák hőmérséklete 26-28 fok között alakul. Késő estére 19-21 fok közé hűlhet a levegő. 

csütörtök.jpg

Csütörtök: erősen gomolyfelhős és rövid napos időszakok váltakoznak. Összességében többfelé valószínű zápor, zivatar. Helyenként felhőszakadás, jégeső is előfordulhat. A délkeleti szél erős, zivatarok környezetében viharos lesz. A hajnali órákra 15-17 fok közé hűl a levegő. A délutáni órákra 27-29 fok közé melegszik a levegő. 

péntek.jpg

Péntek: a több-kevesebb napsütés mellett időnként erősebben megnövekszik a gomolyfelhőzet és összességében többfelé valószínű zápor, zivatar. Az északkeleti szél megerősödik, zivatar környezetében átmenetileg viharossá fokozódik. A hajnali órákra 15-17 fok közé hűl a levegő. A délutáni maximum hőmérsékletek 26-28 fok között alakulnak. 

egyhetes.jpg

Távolabbi kilátások: eleinte folytatódik a záporokkal, zivatarokkal tarkított idő, majd vasárnaptól várhatóan szárazabb léghullámok érkeznek fölénk, így átmenetileg csökken a csapadékhajlam. A hőmérsékletekben nem várható lényeges változás. 

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: változékony, zivatar, meleg, zápor, időjárás