A hosszútávú anomália modellek átlagos hőmérsékletű, vagy annál kissé melegebb, átlagosan csapadékos idővel számolnak. Kisebb lehűlések ugyan előfordulhatnak, de döntően a déli áramlások alakíthatják időjárásunkat. 

Az Európa északi területei felett elhelyezkedő hideg légtömeg tovább gyengül, így egyre kisebb hatással lesz hazánk időjárására. A kontinens déli, délkeleti tájain ugyanakkor nagy kiterjedésű, meleg levegő található, amely fokozatosan északabbi szélességek felé terjeszkedik. A Kárpát-medence és környéke éppen a meleg zónába tartozik, a hűvösebb levegő határvonala többnyire Európa nyugati területei felett húzódik.

A tőlünk nyugatra, délnyugatra örvénylő ciklonok előoldalán déli áramlás alakul ki felettünk, amellyel biztosított a meleg levegő utánpótlása hazánk felé. Egy-egy erősebb meleghullám alkalmával már 30 fok közelébe emelkedhet a hőmérséklet. Ugyanakkor a ciklonok áramlási rendszerében a Földközi-tenger térségéből nedvesebb, labilis levegő is érkezik fölénk, ami kedvező feltételeket teremt a záporok, zivatarok kialakulásának. 

Országos, tartós esőzéseknek továbbra is kicsi az esélye, a szárazabb napokat azonban gyakran válthatják fel záporos, zivataros időszakok. A lehulló csapadék mennyisége végig szeszélyes területi eloszlást mutathat majd, így lesznek helyek ahol átmenetileg fokozódhat a szárazság. Időnként a fent említett ciklonok hátoldali áramlásába kerülünk, azaz átmeneti hidegfrontok érhetik el térségünket. Ezek a frontok azonban már nem hoznak komolyabb lehűlést, a nappali hőmérsékletek legfeljebb az átlagos értékekig eshetnek vissza. 

Megjegyzés: az anomália előrejelzés megmutatja, hogy egy adott időszak időjárása mennyiben térhet el a sokéves átlagtól. A pozitív anomáliás, azaz összességében az átlagosnál melegebb hónap nem jelenti azt, hogy az adott időszakban nem fordulhat elő átlag alatti hőmérséklet. A hosszútávú előrejelzés a szokásosnál bizonytalanabb, ezért csak jelzésértékű.

1.jpg

1. Ábra: a CFS modell hőmérsékleti anomália előrejelzése májusra. 

2.jpg

2. Ábra: a CFS modell csapadék anomália előrejelzése májusra.

3.jpg

3. Ábra: Európa középső, délkeleti és keleti tájain folytatódhat az átlagosnál melegebb, nyárias idő. A kontinens nyugati tájain ciklonok és azok hidegfrontjai okoznak hűvösebb időt. 

4.jpg

4. Ábra: Európa középső területei a nyugati, délnyugati ciklonok előoldali, meleg áramlásában helyezkedik el. A meleg levegővel azonban a Földközi-tenger térségéből időnként nedvesség is érkezik. A meleg, páradús levegő kitűnő feltételeket biztosít a záporok, zivatarok kialakulásának.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: hosszútávú, meleg, változékony, május, előrejelzés, időjárás