Egy ciklon előoldali áramlásában továbbra is meleg, de már kissé nedvesebb, labilis léghullámok érkeznek fölénk, ami kedvező feltételeket biztosít a helyi záporok, zivatarok kialakulásának. A kezdeti napos, száraz idő után a délutáni órákban már egyre több gomolyfelhő jelenik meg az égen és elszórtan zápor, zivatar is kialakulhat. Néhol felhőszakadás, jégeső sem kizárt. A növekvő páratartalom miatt fokozódik a fülledtség, a legmagasabb nappali hőmérsékletek pedig továbbra is 30 fok közelében alakulnak. 

A következő napokban is folytatódik a kissé változékony, meleg nyári idő. Kedden csak elvétve, majd szerdán már valamivel többfelé alakulhat ki zápor, zivatar. 

A következő három nap időjárása Somogy megyében: 

null

Hétfő: a sok napsütés mellett időnként erősen megnövekszik a gomolyfelhőzet és főleg a délutáni órákban elszórtan zápor, zivatar is előfordulhat. Néhol felhőszakadás, jégeső is lehet. A délnyugati szél többfelé megélénkül, zivatar környezetében átmenetileg viharossá fokozódik. A délutáni órák hőmérséklete 26-28 fok között alakul. Késő estére 19-21 fok közé hűl a levegő. 

null

Kedd: napos és gomolyfelhős időszakok váltakoznak, néhol előfordulhat zápor, vagy zivatar. A déli, délnyugati szél élénk, néhol erős lesz. A hajnali órákra 12-14 fok közé hűl a levegő. A délutáni órákra 24-26 fok közé emelkedik a hőmérséklet. 

null

Szerda: a hosszabb napos időszakok mellett időnként erősen megnövekszik a gomolyfelhőzet és a délutáni óráktól szórványosan zápor, zivatar is kialakulhat. Kisebb körzetekben felhőszakadás, jégeső is előfordulhat. A délkeleti szél megerősödik, zivatarokban átmenetileg viharossá fokozódik. A hajnali órákra 12-14 fok közé hűl a levegő. A délutáni maximum hőmérsékletek 25-27 fok között alakulnak.

null

Távolabbi kilátások: a hétvégéig folytatódik a nyárias idő, legfeljebb 1-2 fokkal mérséklődik a nappali felmelegedés. Zápor, zivatar szinte bármelyik nap előfordulhat. 

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: április, tavasz, időjárás