Északnyugat felől egy hidegfront éri el a Kárpát-medencét, amely holnap reggelig át is halad felettünk. Eleinte még lehet kevés napsütés, majd erősen megnövekszik a felhőzet és a délutáni óráktól elszórtan eső, zápor, zivatar is előfordulhat.

Holnapra átvonul felettünk a front, mögötte pedig már ismét szárazabb, néhány fokkal frissebb levegő érkezik fölénk. Napközben felhőátvonulásos, napos időre számíthatunk 20 fok körüli csúcs hőmérsékletekkel.

Az átlagos hőmérsékletű idő azonban nem lesz tartós, szombattól ugyanis ismét délire fordul felettünk az áramlás, amellyel egyre melegebb levegő érkezik fölénk. A hétvégén visszatér a meleg nyári idő, a nappali hőmérsékletek már 25 fok felett alakulnak.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Csütörtök: eleinte még előfordulhatnak gyengén felhős, napos tájak, majd napközben fokozatosan megnövekszik a felhőzet és a délutáni óráktól elszórtan eső, zápor, esetleg zivatar is előfordulhat. Az északnyugatira forduló szél megerősödik. A kora délutáni órák hőmérséklete 20-23 fok között alakul, a magasabb értékeket a még gyengén felhős, naposabb tájakon mérhetjük. Késő estére 13-15 fok közé hűl a levegő.

null

Péntek: napközben változóan felhős idő várható több-kevesebb napsütéssel. Csapadék nem valószínű. Az északnyugati szél megélénkülhet. A hajnali órákra 11-13 fok közé hűl a levegő. A legmagasabb nappali hőmérsékletek 19-21 fok között alakulnak.

null

Szombat: többnyire napos, száraz idő várható, csak átmenetileg növekedhet meg a gomolyfelhőzet. Elvétve előfordulhat futó zápor. A déli, délnyugati szél megélénkül. A hajnali órákra 10-12 fok közé hűl a levegő. A délutáni órák hőmérséklete 25-27 fok között alakul.

null

Távolabbi kilátások: a jövő hét közepéig folytatódik az átlagosnál melegebb, nyárias idő. A napsütés mellett azonban gyakran lesz erősen gomolyfelhős az ég és időnként záporok, zivatarok is kialakulhatnak.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: tavasz, hidegfront, időjárás