Gyenge hidegfront érte el hazánkat, amely napközben át is vonul felettünk. Eleinte még előfordulhatnak erősen felhős tájak, majd napközben felszakadozik a felhőzet, több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. Számottevő csapadék nem várható, de átmeneti futó zápor bárhol előfordulhat. A front nem okoz jelentős lehűlést, csupán 1-2 fokkal esik vissza a hőmérséklet.

Holnap már egy ciklon előoldali, meleg áramlásába kerülünk. A délnyugatira forduló széllel melegebb léghullámok érkeznek fölénk, így erősödik a nappali felmelegedés, ismét 25 fok fölé emelkedik a hőmérséklet.

Csütörtökön a nap nagy részében még folytatódik a meleg idő, majd az esti órákban már a fent említett ciklon hidegfrontja éri el térségünket. A gyengén felhős, napos idő után erősen megnövekszik a felhőzet és a késő délutáni, esti óráktól szórványosan záporok, zivatarok is előfordulhatnak.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Kedd: eleinte még előfordulhatnak erősen felhős tájak, majd napközben felszakadozik a felhőzet, több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. Elszórtan kialakulhat futó zápor. Az északnyugati szél élénk, néhol erős lesz. A délutáni órák hőmérséklete 22-24 fok között alakul. Késő estére 16-18 fok közé hűl a levegő.

null

Szerda: többnyire gyengén felhős, napos idő várható, csak átmenetileg növekedhet meg erősebben a gomolyfelhőzet. Csapadék nem valószínű. A délnyugatira forduló szél megélénkül, néhol megerősödik. A hajnali órák hőmérséklete 11-13 fok között alakul. A délutáni órákra 25-27 fok közé melegszik a levegő.

null

Csütörtök: eleinte változóan felhős, napos idő várható, majd a délutáni, esti órákban erősen megnövekszik a felhőzet és szórványosan eső, zápor, zivatar is kialakulhat. Az északnyugatira forduló szél megerősödik. A hajnali órák hőmérséklete 12-14 fok között alakul. A délutáni órákra 23-25 fok közé melegszik a levegő.

null

Távolabbi kilátások: péntekre kissé visszaesik a hőmérséklet, majd a hétvégén már újabb felmelegedés kezdődik, visszatér a nyárias idő. A meleggel azonban nedvesség is érkezik, így a napsütés mellett záporok, zivatarok is kialakulhatnak.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: április, tavasz, időjárás