Anticiklonális hatások alakítják időjárásunkat, a változékony időt okozó frontok egyelőre elkerülik térségünket. A leszálló légmozgások hatására ma még többnyire napos, száraz idő várható, csak átmenetileg növekedhet meg a gomolyfelhőzet. Nyáriasan meleg idő várható, a legmagasabb hőmérsékletek 25 fok körül alakulnak. 

Holnaptól már gyengül az anticiklon, így kissé változékonyabbra fordul az idő. Egy közelgő gyenge hidegfront előterében még továbbra is meleg, de már kissé nedvesebb levegő érkezik fölénk, ennek hatására növekszik a zápor, zivatarhajlam. A hőmérsékletek továbbra 25 fok körül alakulnak. 

Keddre megérkezik a gyenge hidegfront, felfrissül a levegő, a nappali hőmérsékletek azonban még mindig 20 fok felett alakulnak. Napközben napos és erősen gomolyfelhős időszakok váltakoznak, zápor, vagy zivatar  már csak néhol fordulhat elő. 

A következő három nap időjárása Somogy megyében: 

vasárnap.jpg

Vasárnap: túlnyomóan napos idő várható, helyenként azonban átmenetileg megnövekedhet a fátyol, vagy gomolyfelhőzet. A délnyugati szél megélénkül, néhol megerősödik. A délutáni órákra 24-26 fokig melegszik a levegő. A késő esti órák hőmérséklete 18-20 fok között alakul. 

hétfő.jpg

Hétfő: eleinte folytatódik a többnyire napos idő, majd a nap második felében már erősebben megnövekszik a gomolyfelhőzet és a késő délutáni, esti óráktól szórványosan zápor, zivatar is előfordulhat. A délnyugati szél élénk, zivatar környezetében átmenetileg viharos lesz. A hajnali órákra 12-14 fok közé hűl a levegő. A délutáni órák hőmérséklete 25-27 fok között alakul.

kedd.jpg

Kedd: napközben napos és erősen gomolyfelhős időszakok váltakoznak. Eleinte még szórványosan, majd napközben már csak néhol alakulhat ki futó zápor. Az északnyugatira forduló szél megerősödik. A hajnali órák hőmérséklete 13-15 fok között alakul. A délutáni órákra 21-23 fok közé melegszik a levegő. 

egyhetes.jpg

Távolabbi kilátások: a jövő hét szerdán ismét melegszik az idő, a nappali hőmérsékletek már 25 fok felett alakulnak. Csütörtökön egy újabb hidegfront éri el térségünket, amely mögött péntekre átmenetileg jelentősen visszaeshet a hőmérséklet. 

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: meleg, napos, április, száraz, nyár, időjárás