Egy ciklon áramlási rendszerében továbbra is nedves levegő érkezik fölénk, így folytatódik a változékony, többnyire felhős idő. Napközben szórványosan várható eső, zápor, komolyabb csapadék azonban továbbra sem valószínű. A napsütés hiányában kissé tovább mérséklődik a nappali a felmelegedés, 18-20 foknál azonban nem lesz hűvösebb. 

Holnaptól elmozdul a ciklon, mögötte pedig már szárazabb, frissebb léghullámok érkeznek fölénk, így a következő napokban már a napsütésé lesz a főszerep. Eleinte még előfordulhatnak erősen felhős tájak, majd napközben egyre nagyobb területen szakadozik fel a felhőzet. A nappali hőmérsékletekben nem várható lényeges változás, folytatódik a kellemes meleg idő, az éjszakák azonban az eddigieknél hűvösebbek lesznek.

A következő három nap időjárása Somogy megyében: 

null

Kedd: többnyire erősen felhős, vagy borult idő várható, legfeljebb néhol szakadozhat fel átmenetileg a felhőzet. Szórványosan várható eső, zápor, esetleg gyenge zivatar. A délkeleti, keleti szél megélénkül, néhol megerősödik. A délutáni órák hőmérséklete 18-20 fok között alakul. Késő estére 15-17 fok közé hűl a levegő.

null

Szerda: napközben fokozatosan elvékonyodik, felszakadozik a felhőzet, a legtöbb helyen már hosszabb napos időszakokra is számíthatunk. Kisebb zápor legfeljebb elvétve alakulhat ki. Az északkeletire forduló szél megélénkül, néhol megerősödik. A hajnali órákra 11-13 fok közé hűl a levegő. A délutáni órák hőmérséklete 20-22 fok között alakul.

null

Csütörtök: a változóan gomolyfelhős ég mellett többórás napsütés várható, csapadék nem valószínű. Az északkeleti szél megélénkül. A hajnali órákra 10-12 fok közé hűl a levegő. A délutáni órák hőmérséklete 20-22 fok között alakul. 

null

Távolabbi kilátások: csütörtöktől a jövő hét elejéig anticiklonális hatások alakítják időjárásunkat, azaz a leszálló légmozgások hatására napos, száraz idő köszönt be. A hétvégén ráadásul melegebb levegő is érkezik fölénk, így visszatérnek a kora nyárias hőmérsékletek.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: április, tavasz, időjárás