Tartós déli áramlás alakult ki a Kárpát-medence felett, amellyel több hullámban váltakozó nedvességtartalmú, az átlagosnál jóval melegebb levegő érkezik fölénk. A következő napokban is folytatódik a kissé változékony, már-már kora nyárias idő. Az éjszakák enyhék lesznek, napközben pedig többnyire 20-24 fok közötti maximum hőmérsékletek várhatók. 

Ma szárazabb levegő alakítja időjárásunkat, így a változó mennyiségű fátyol, illetve gomolyfelhők mellett hosszabb napos időszakokra is számíthatunk. 
Holnaptól kissé nedvesebb levegő érkezik fölénk, ezért több lesz a felhő és helyenként kisebb csapadék is előfordulhat.

A következő három nap időjárása Somogy megyében: 

null

Szombat: a változóan, időnként erősen gomolyfelhős ég mellett hosszabb napos időszakokra is számíthatunk. Csapadék nem valószínű. A délkeleti szél megélénkül, néhol megerősödik. A délutáni órák hőmérséklete 21-23 fok között alakul. Késő estére 15-17 fok közé hűl a levegő. 

null

Vasárnap: a változóan, gyakran erősen felhős ég mellett kevés napsütésre is számíthatunk. A délutáni, esti órákban szórványosan kisebb eső, futó zápor is kialakulhat. A délkeleti szél megélénkül, néhol megerősödik. A hajnali órák hőmérséklete 11-13 fok között alakul. A délutáni órákra 22-24 fok közé melegszik a levegő. 

null

Hétfő: többnyire felhős idő várható, legfeljebb rövid időszakokra süthet ki a nap. Szórványosan várható kisebb eső, futó zápor. A délkeleti szél megélénkül, időnként megerősödik. A hajnali órákra 12-14 fok közé hűl a levegő. A délutáni órákban 19-21 fok közötti maximum hőmérsékletek várhatók. 

null

Távolabbi kilátások: a jövő hét közepéig folytatódik a változékony idő, kisebb csapadék bárhol és bármelyik nap előfordulhat. Csütörtöktől várhatóan szárazabb levegő érkezik fölénk, ennek köszönhetően több lesz a napsütés. Tovább tart az átlagosnál melegebb idő, legfeljebb néhány fokkal csökken a hőmérséklet. 

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: április, tavasz, időjárás