Erős déli áramlással, az átlagosnál jóval melegebb levegő érkezik fölénk, így ma tovább erősödik a nappali felmelegedés, a déli tájakon már 25 fok közelébe emelkedik a hőmérséklet. Kezdetben száraz levegő lesz felettünk, ezért sok napsütésre számíthatunk, legfeljebb kevés fátyol, vagy gomolyfelhő jelenhet meg az égen. A délutáni óráktól azonban nedvesebb levegő érkezik fölénk, ennek hatására erős gomolyfelhő képződés kezdődik és délnyugat felől egyre többfelé várható zápor, zivatar. Néhol heves zivatar is előfordulhat felhőszakadás és jégeső kíséretében. 

Holnap stabilabb lesz felettünk a légkör, így csökken a csapadékhajlam, egyre nagyobb területen süthet ki a nap. A csütörtökinél kissé frissebb idő várható, a legmagasabb hőmérsékletek azonban továbbra is 20 fok közelében alakulnak. 

Szombaton már ismét melegszik az idő, tartós napsütésre azonban nem számíthatunk. Az időnként erősebben megnövekvő gomolyfelhőkből elszórtan alakulhatnak ki záporok, zivatarok. 

A következő három nap időjárása Somogy megyében: 

 

null

Csütörtök: a déli, kora délutáni órákig sok lesz a napsütés, majd ezt követően erősen megnövekszik a gomolyfelhőzet és egyre többfelé várható zápor, zivatar. Néhol heves zivatar is előfordulhat. A délnyugati szél megerősödik, zivatarok környezetében átmenetileg viharossá fokozódik. A délutáni órák hőmérséklete 23-25 fok között alakul. Késő estére 15-17 fok közé hűl a levegő.

null
 

Péntek: eleinte még előfordulhatnak erősen felhős tájak, majd felszakadozik a felhőzet, egyre több lesz a napsütés. Néhol előfordulhat jelentéktelen futó zápor. A déli, délnyugati szél megélénkül, néhol megerősödik. A hajnali órákra 10-12 fok közé hűl a levegő. A délutáni órákra 19-21 fok közé emelkedik a hőmérséklet.

null
 

Szombat: a változóan, időnként erősen gomolyfelhős ég mellett több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. Elszórtan előfordulhat jelentéktelen zápor. A déli, délkeleti szél megélénkül, néhol megerősödik. A hajnali órákra 8-10 fok közé hűl a levegő. A délutáni órákra 21-23 fok közé emelkedik a hőmérséklet. 

 

null

Távolabbi kilátások: a jövő hét közepéig folytatódik a változékony, de alapvetően meleg idő. Kisebb eső, zápor, vagy zivatar bárhol és bármelyik nap előfordulhat.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: tavasz, szalinay, időjárás