Déli áramlás alakult ki a Kárpát-medence felett, amellyel több hullámban meleg, váltakozó nedvességtartalmú levegő érkezik fölénk. Ma tovább erősödik a nappali felmelegedés, a déli tájakon már 25 fok közelébe emelkedik a hőmérséklet.

Napközben kezdetben sok lesz a napsütés, majd a délutáni órákban nedvesebb levegő érkezik fölénk, így labilissá válik a légkör, növekszik a záporok, zivatarok kialakulásának valószínűsége. Helyenként felhőszakadás, jégeső is előfordulhat.

Holnap átmenetileg több lesz felettünk a gomolyfelhő és a hétfőinél valamivel nagyobb területen fordulhatnak elő esők, záporok, zivatarok. Kissé mérséklődik a nappali felmelegedés, 18-20 foknál azonban nem lesz hűvösebb. 

Szerdán csökken a csapadékhajlam, több lesz a napsütés, a nappali hőmérsékletek pedig ismét 20 fok felett alakulhatnak. 

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Hétfő: eleinte napos idő várható, majd a késő délutáni órákban már erősebben megnövekszik a gomolyfelhőzet és egyre többfelé várható zápor, zivatar. Néhol felhőszakadás, jégeső is előfordulhat. A délnyugati szél megélénkül, néhol megerősödik. A délutáni órákra 22-24 fok közé melegszik a levegő. Késő estére 14-16 fok közé hűl a levegő.

Kedd: a változóan, időnként erősen felhős ég mellett több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. Szórványosan várható eső, zápor, zivatar. A déli, délnyugati szél megerősödik. A hajnali órákra 9-11 fok közé hűl a levegő. A délutáni órákra 18-20 fok közé emelkedik a hőmérséklet.

Szerda: változóan felhős, napos idő várható, legfeljebb néhol alakulhat ki futó zápor. A déli, délnyugati szél megélénkül, néhol megerősödik. A hajnali órák hőmérséklete 8-10 fok között alakul. A délutáni órákra 20-22 fok közé melegszik a levegő.

Távolabbi kilátások: a hétvégéig folytatódik a kissé változékony, de az átlagosnál több fokkal melegebb idő. Újabb zápor, zivatar főleg csütörtökön fordulhat elő. 

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: szél, változékony, tavasz, zápor, csapadék, időjárás