A hosszútávú anomália előrejelzések szerint az április átlagos hőmérsékletű, vagy annál melegebb, átlagosan csapadékos lehet. Hidegfrontok továbbra is elérhetnek bennünket, de markáns időjárás változásoktól, erős lehűléstől a jelenlegi számítások szerint nem kell tartatunk. 

Európa északi területei felett még mindig igen hideg légtömeg helyezkedik el, ezeken a tájakon napközben is fagypont alatt marad a hőmérséklet és szórványosan havazások is előfordulnak. A kontinens déli területein ugyanakkor már megkezdődött a meleg levegő felhalmozódása, helyenként már-már kora nyárias az idő, a hőmérsékletek időnként megközelítik a 25 fokot. A Kárpát-medence és környéke eleinte a két légtömeg határán, ütközőzónájában helyezkedik el. 

Erre az időjárási helyzetre a látványos hidegfrontok, illetve az átmeneti erős felmelegedések a jellemzőek. Az idő előrehaladtával azonban tovább zsugorodik, gyengül az északi hidegmag, ennek következtében pedig csökken az Európa felett kialakult hőkontraszt. A kontinens középső területei felett anticiklonális hatások érvényesülnek, így az eddigieknél valamivel csendesebb, szárazabb idő köszönthet be. Az atlanti ciklonok előoldalán pedig akár tartósabb déli áramlás is kialakulhat felettünk. Egy-egy erősebb meleg beáramlás hatására már 20 fok fölé emelkedhet a hőmérséklet. 

A ciklonok hátoldalán időnként hidegfrontok érik el térségünket. Az északnyugat felől érkező hidegebb légtömeg azonban már nem okoz komolyabb lehűlést, a nappali hőmérsékletek legfeljebb az átlagos értékekig eshetnek vissza. A hidegfrontok nyugalomba jutásakor, a derült, szélcsendes éjszakákon azonban még fagypont alá csökkenhet a hőmérséklet.

Megjegyzés: az anomália előrejelzés megmutatja, hogy egy adott időszak időjárása mennyiben térhet majd el a sokéves átlagtól. A pozitív anomáliás, azaz összességében az átlagosnál melegebb hónap nem jelenti azt, hogy az adott időszakban nem fordulhat elő átlag alatti hőmérséklet. A hosszútávú előrejelzés a szokásosnál bizonytalanabb, ezért csak jelzésértékű.

1.jpg

1. Ábra: a CFS modell hőmérsékleti anomália előrejelzése áprilisra.

2.jpg

2. Ábra: a CFS modell csapadék anomália előrejelzése áprilisra.

3.jpg

3. Ábra: Európa középső területei felett egyre inkább anticiklonális ( M ) hatások érvényesülnek. Az atlanti ciklonok ( A ) előoldalán tartósabb délnyugati áramlás alakulhat ki felettünk. 

 

4.jpg

4. Ábra: április 9-re várható hőmérsékletek 1500 m magasságban. Átmeneti hidegfrontok, kisebb lehűlések még előfordulhatnak, az északi hidegmag azonban tovább gyengül, egyre kisebb hatással lehet időjárásunkra. Dél, délnyugat felől ugyanakkor egyre nagyobb területeket hódíthat meg a melegebb levegő.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: hosszútávú, április, felmelegedés, előrejelzés, időjárás