A hidegfront mögött néhány fokkal hűvösebb, de egyre szárazabb léghullámok érkeznek, így napközben csökken a csapadékhajlam, megkezdődik a felhőzet felszakadozása. Átmenetileg mérséklődik a nappali felmelegedés, a hőmérsékletek azonban kevéssel 10 fok felett alakulnak. Az erős, időnként viharos szél miatt azonban ennél alacsonyabb lehet a hőérzetünk. 

Húsvét másnapján már a napsütésé lesz a főszerep és fokozatosan mérséklődik a légmozgás. Kissé már erősödik a nappali felmelegedés, egyre inkább 15 fok közelébe emelkedik a hőmérséklet. 

Keddtől egy ciklon előoldalán délire fordul felettünk az áramlás, amellyel ismét egyre enyhébb léghullámok árasztják el térségünket. Többnyire száraz levegő érkezik fölénk, így az átmeneti, fátyol, vagy gomolyfelhő képződéstől eltekintve folytatódik a napos idő. A délutáni órákra már 20 fok közelébe melegszik a levegő.

A következő három nap időjárása Somogy megyében: 

null

Vasárnap: a hajnali, reggeli órákban még többfelé lehet eső, zápor, majd napközben csökken a csapadékhajlam, felszakadozik a felhőzet, elszórtan azonban továbbra is előfordulhatnak záporok. Az északnyugati szél erős, néhol viharos lesz. A délutáni órák hőmérséklete 12-14 fok között alakul. Késő estére 7-9 fok közé hűl a levegő. 

null

Hétfő: változóan felhős, napos idő várható. Legfeljebb elvétve fordulhat elő jelentéktelen futó zápor. Az erős, helyenként viharos szél fokozatosan veszít erejéből. A hajnali órák hőmérséklete 3-5 fok között alakul. A délutáni órákra 14-16 fok közé melegszik a levegő. 

null

Kedd: változóan felhős, napos idő várható, csapadék nem lesz. A délnyugatira forduló szél fokozatosan megerősödik. A hajnali órák hőmérséklete 4-6 fok között alakul. A délutáni órákra 18-20 fok közé melegszik a levegő. 

null

Távolabbi kilátások: a jövő hét nagy részében igazi tavaszi idő várható 20 fok körüli csúcs hőmérsékletekkel. Átmeneti csapadék, kisebb lehűlés csütörtökön valószínű. 

Minden kedves olvasónknak kellemes húsvéti ünnepeket kívánunk!

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: április, húsvét, időjárás