Déli áramlással enyhe, nagy nedvességtartalmú léghullámok érkeznek fölénk, így ma a felhőké lesz a főszerep és összességében többfelé várható jelentős mennyiségű csapadék. A délutáni órákban labilissá válik felettünk a légkör, így az esők mellett zivatarok is kialakulhatnak. Kisebb körzetekben felhőszakadás, jégeső sem kizárt. Enyhe idő várható, a legmagasabb nappali hőmérsékletek általában 15-18 fok között alakulnak. 

Vasárnap egy hidegfront vonul át felettünk, amely mögött már szárazabb levegő érkezik fölénk. Eleinte még többfelé várható újabb eső, zápor, majd napközben csökken a csapadékhajlam, felszakadozik a felhőzet, de elszórtan még továbbra is előfordulhatnak futó záporok. Megerősödik, helyenként viharossá fokozódik az északnyugati szél, ezért a délutáni 12-13 fokos hőmérsékleteket a ténylegesnél hűvösebbnek érezhetjük. 

Húsvét másnapján már a napsütésé lesz a főszerep, ennek hatására pedig ismét erősödik a nappali felmelegedés, a hőmérsékletek már elérhetik a 15 fokot. Eleinte még előfordulhatnak viharos széllökések, majd fokozatosan mérséklődik a légmozgás.

A következő három nap időjárása Somogy megyében: 

szombat.jpg

Szombat: többnyire erősen felhős, vagy borult idő várható, rövid időre azonban felszakadozhat a felhőzet. Többfelé várható eső, zápor, zivatar. Néhol felhőszakadás, jégeső is előfordulhat. A délnyugati szél megerősödik, néhol viharossá fokozódik. A délutáni maximum hőmérsékletek 15-18 fok között alakulnak, a magasabb értékeket a gyengén felhős tájakon, illetve időszakokban mérhetjük. Késő estére 10-12 fok közé hűl a levegő. 

vasárnap.jpg

Vasárnap: eleinte még többfelé várható eső, zápor, majd napközben elvékonyodik, felszakadozik a felhőzet, de elszórtan még továbbra is előfordulhat zápor. Az északnyugatira forduló szél megerősödik, néhol viharossá fokozódik. A hajnali órák hőmérséklete 5-7 fok között alakul. A délutáni órákra 12-14 fok közé melegszik a levegő. 

hétfő.jpg

Hétfő: többnyire gyengén felhős, napos idő várható, legfeljebb átmenetileg növekedhet meg erősebben a gomolyfelhőzet. Az északnyugati szél kezdetben még erős lehet. A hajnali órák hőmérséklete 3-5 fok között alakul. A délutáni órákra 13-15 fok közé melegszik a levegő. 

egyhetes.jpg

Távolabbi kilátások: a jövő hét nagy részében igazi tavaszi idő várható, a nappali hőmérsékletek már 20 fok közelében alakulnak. Újabb front legközelebb csütörtökön érheti el térségünket. 

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: Húsvét, tavasz, csapadék, eső, időjárás