Egy ciklon áramlási rendszerében enyhe, nedves léghullámok érkeznek fölénk, így folytatódik a változékony, az ilyenkor szokásosnak már megfelelő hőmérsékletű idő. Gyakran lesz erősen felhős az ég, rövid időszakokra azonban előbukkanhat a nap. A délutáni órákban labilissá válik felettünk a légkör, így a záporok mellett már egy-egy zivatar is kialakulhat. 

Szombaton folytatódik a változékony, esőkkel, záporokkal, zivatarokkal tarkított idő, a legtöbb csapadék ezen a napon valószínű. Fázni azonban továbbra sem fogunk, sőt a gyengén felhős tájakon átmenetileg 20 fok közelébe emelkedhet a hőmérséklet. Az erős, helyenként viharos szél azonban rontja majd a hőérzetünket.

Vasárnap egy hidegfront vonul át felettünk, így néhány fokkal mérséklődik a nappali felmelegedés, jelentős lehűléstől azonban nem kell tartanunk. Eleinte többfelé várható eső, zápor, majd napközben már csökken a csapadékhajlam, felszakadozik a felhőzet. A szél északnyugatira fordul és tovább erősödik, helyenként viharos széllökések is előfordulhatnak. 

A következő három nap időjárása Somogy megyében: 

null

Péntek: gyakran lesz erősen felhős az ég, rövid napos időszakok azonban bárhol előfordulhatnak. Szórványosan várható eső, zápor. Néhol zivatar is előfordulhat. A déli, délnyugati szél megerősödik, néhol viharossá fokozódik. A délutáni órák hőmérséklete 15-17 fok között alakul. Késő estére 10-12 fok közé hűl a levegő. 

null

Szombat: gyakran lesz erősen felhős, vagy borul az ég, legfeljebb rövid napos időszakok fordulhatnak elő. Többfelé várható eső, zápor, zivatar. Helyenként kiadós mennyiségű csapadék is hullhat. A délnyugati szél megerősödik, néhol viharossá fokozódik. A hajnali órák hőmérséklete 8-10 fok között alakul. A délutáni órákra 16-19 fok közé melegszik a levegő, de a tartósan borult tájakon nem lesz melegebb 14-15 foknál. 

null

Vasárnap: eleinte még többfelé várható eső, zápor, majd napközben csökken a csapadékhajlam, felszakadozik a felhőzet, de elszórtan még továbbra is előfordulhat futó zápor. Az északnyugati szél erős, időnként viharos lesz. A hajnali órák hőmérséklete 5-7 fok között alakul. A délutáni órákra 12-14 fok közé melegszik a levegő. 

null

Távolabbi kilátások: a jövő hét elején már szárazabb levegő érkezik fölénk, ennek köszönhetően egyre többet láthatjuk a napot. Keddtől ismét erősödik a nappali felmelegedés, egyre inkább 20 fok közelébe emelkedik a hőmérséklet.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: húsvét, március, időjárás