Egy hullámzó frontrendszer hatására ma borongós, csapadékos időre számíthatunk. A nap folyamán többfelé és több alkalommal várható eső, zápor. Helyenként kiadós mennyiségű csapadék is hullhat. Átmenetileg mérséklődik a nappali felmelegedés, 10-12 foknál azonban nem lesz hűvösebb.

Holnaptól már ismét melegebb, ugyanakkor továbbra is nedves léghullámok érkeznek fölénk. Megszűnik a tartós eső, elvékonyodik a felhőzet, napközben már inkább záporos jellegű csapadékra számíthatunk. A délutáni órákban egy-egy zivatar is kialakulhat, jégeső és heves zápor kíséretében. Ismét erősödik a nappali felmelegedés, egyre inkább 15 fok fölé emelkedik a hőmérséklet.

Szombaton sem várható lényeges időjárásváltozás, folytatódik a csapadékos idő. A rövid napos időszak mellett gyakran lesz erősen felhős, vagy borult az ég és többfelé várható eső, zápor, zivatar. A gyengén felhős tájakon, illetve időszakokban 20 fok közelébe melegedhet a levegő.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Csütörtök: többnyire borult idő várható, legfeljebb átmenetileg vékonyodhat el a felhőzet. Többfelé várható eső, zápor. Az északnyugati szél megélénkül, időnként megerősödik. A délutáni órák hőmérséklete 10-12 fok között alakul. Késő estére 7-9 fok közé hűl a levegő.

null

Péntek: gyakran lesz erősen felhős az ég, rövid időszakokra azonban kisüthet a nap. Összességében többfelé várható eső, zápor. A délutáni órákban néhol zivatar is előfordulhat. A déli, délkeleti szél megerősödik, néhol viharossá fokozódik. A hajnali órák hőmérséklete 5-7 fok között alakul. A délutáni órákra 15-17 fok közé melegszik a levegő.

null

Szombat: gyakran lesz erősen felhős ég, legfeljebb rövid napos időszakok fordulhatnak elő. Összességében többfelé várható eső, zápor. A délutáni órákban néhol zivatar is előfordulhat. A déli, délkeleti szél megerősödik, néhol viharossá fokozódik. A hajnali órák hőmérséklete 8-10 fok között alakul. Délutánra 17-20 fok közé melegszik a levegő, de a tartósan borongós helyeken nem lesz melegebb 15 foknál.

null

Távolabbi kilátások: az ünnep első felében még folytatódik a csapadékos idő, majd hétfőtől szárazabb levegő érkezik fölénk, így csökken a csapadékhajlam, többet láthatjuk a napot. Vasárnapra átmenetileg visszaesik a hőmérséklet, majd ezt követően újabb melegedés valószínű.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: március, eső, időjárás