Megszűnik a hideg levegő utánpótlása, a hétvégén már délire fordul felettünk az áramlás, amellyel az eddigieknél enyhébb léghullámok érkeznek fölénk. Tovább erősödik a nappali felmelegedés, a hőmérsékletek már megközelíthetik az ilyenkor szokásos értékeket. Éjszakánként még fagypont alá hűl a levegő, napközben azonban eleinte 5 fok köré, majd a hétvégén már 10 fok közelébe emelkedik a hőmérséklet. Az időjárás változékony jellege azonban megmarad. Számottevő csapadék ugyan nem várható, a több-kevesebb napsütés mellett azonban gyakran növekedhet meg erősebben a felhőzet. A legkevesebb napsütésre pénteken számíthatunk, ekkor ugyanis egy mediterrán ciklon közelíti meg térségünket. 

A következő három nap időjárása Somogy megyében: 

péntek.jpg

Péntek: gyakran lesz erősen felhős az ég, inkább csak rövid napos időszakok fordulhatnak elő. Néhol kialakulhat kisebb hószállingózás, vagy csepergő eső. Az északi szél megélénkül. A délutáni órák hőmérséklete általában 5-7 fok között alakul, de a tartósabban borult helyeken nem lesz melegebb 2-4 foknál. Késő estére 0,+2 fok közé hűl a levegő. 

szombat.jpg

Szombat: napközben erősen felhős és rövid napos időszakok váltakoznak, csapadék nem valószínű. A délkeletire forduló szél megélénkül. A hajnali órákra -3,-1 fok közé hűl a levegő. A délutáni órák hőmérséklete 7-9 fok között alakul. 

vasárnap.jpg

Vasárnap: a változóan, időnként erősen felhős ég mellett több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. A délkeleti szél megélénkül. A hajnali órák hőmérséklete -3,-1 fok között alakul. A délutáni órákra 8-10 fok közé melegszik a levegő. 

egyhetes.jpg

Távolabbi kilátások: a jövő hét közepéig további enyhülés várható, a legmagasabb nappali hőmérsékletek már elérhetik a 15 fokot. A hét második felében esők, záporok kíséretében újabb hidegfront érkezik, így átmenetileg visszaesik a hőmérséklet.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: enyhülés, felmelegedés, tavasz, időjárás