Tartós északi áramlás alakult ki a Kárpát-medence felett, így még napokig folytatódik az átlagosnál hidegebb, télies idő. Tőlünk délre ugyanakkor mediterrán ciklon örvénylik, amely időnként nedvesebb levegőt szállít fölénk. Ma átmenetileg szárazabb léghullámok érkeznek, így többfelé elvékonyodik, felszakadozik a felhőzet, helyenként kevés napsütésre is számíthatunk.

Megélénkül, időnként megerősödik az északi szél, ezért a havas tájakon gyenge hófúvás is lehet. Holnap már ismét nedvesebb levegő érkezik fölénk, ezért megvastagszik felettünk a felhőzet és szórványosan kisebb havazás, havas eső is előfordulhat.

Csütörtökre dél felé visszahúzódik a ciklon csapadékzónája, ennek köszönhetően ismét felszakadozik a felhőzet, a legtöbb helyen néhány órás napsütésre is számíthatunk. Az éjszakák továbbra is fagyosak lesznek, napközben azonban már kevéssel 0 fok fölé emelkedik a hőmérséklet.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Kedd: eleinte még előfordulhat kisebb hószállingózás, majd napközben vékonyodik, szakadozik felettünk a felhőzet, helyenként kevés napsütésre is számíthatunk. Az északnyugati szél megélénkül, időnként megerősödik, így a havas tájakon gyenge hófúvás is előfordulhat. A délutáni órák hőmérséklete 0,+2 fok között alakul. Késő estére -2, 0 fok közé hűl a levegő.

null

Szerda: többnyire a felhőké lesz a főszerep, legfeljebb kisebb körzetekben süthet ki rövid időre a nap. Szórványosan várható kisebb havazás, havas eső. Az északi szél élénk, néhol erős lesz. A hajnali órák hőmérséklete -4,-2 fok között alakul. A délutáni órákra 1-3 fok közé enyhül a levegő.

null

Csütörtök: a változóan, időnként erősen felhős ég mellett több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. Csapadék nem valószínű. Az északi szél megélénkül, néhol megerősödik. A hajnali órák hőmérséklete -5,-3 fok között alakul. A délutáni órákra 2-4 fok közé melegszik a levegő.

null

Távolabbi kilátások: a hétvégén már délire fordul felettünk az áramlás, amellyel enyhébb léghullámok érkeznek fölénk. Fokozatos melegedés kezdődik, a nappali hőmérsékletek már elérhetik a 10 fokot.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: március, tél, időjárás