Az elmúlt napok esős időjárása és a Balaton magas vízállása problémát okoz Balatonfenyvesen is, a Balaton egyik legmélyebben fekvő településén, mondta el az M1 Híradó tudósítója. Jelenleg harmadfokú vízkár-elhárítási készültséget rendeltek el, de már megteltek a vízelvezető árkok, és van ahol az udvarokba is befolyt a víz, habár ingatlanok egyelőre nincsenek veszélyben.

Az M1 tudósítója továbbá arról is beszélt, hogy a szakemberek ahol tudnak, szivattyúznak. Balatonfenyvesen és Balatonmáriafürdőn jelenleg több mint 130 centiméter magas a Balaton szintje.

Maximális kapacitással engedik a Balaton vizét a Sió-csatornába, de a helyzet még így is kritikus, hiszen rekordmagasságú a csatorna vízállása. A vízállás pontosan 12 éve nem volt ilyen magas.

A tó vize jelenleg a kora délutáni órákra 129 centiméterig emelkedett, míg a Sió csatorna gátja alatt három méterig emelkedett a vízszint, ami rekordmagasnak számít, legutóbb 2006-ban volt e körül. Az M1 tudósítója hozzátette, a város polgármestere másodfokú vízkár-elhárítási készültséget rendelt el a rövid időn belül nagy mennyiségű lezúduló eső és a viharos széllökések miatt.

Címkék: magas, vízállás, balaton, időjárás