Déli áramlással továbbra is enyhe léghullámok érkeznek fölénk, így egyelőre folytatódik az igazi tavaszi idő, a legmagasabb nappali hőmérsékletek még 15 fok közelében alakulnak. Eleinte többfelé, majd a délutáni órákban szórványosan várható eső, zápor. 

Holnaptól jelentős változás kezdődik időjárásunkban. A tőlünk északkeletre felhalmozódott szibériai eredetű, hideg levegő eléri térségünket, így erős lehűlés kezdődik, a hétvégére visszatér a tél. Dél felől ugyanakkor egy mediterrán ciklon húzódik fölénk, ezért napközben egyre többfelé várható jelentős csapadék.

Kezdetben eső várható, majd a délutáni, esti óráktól a beáramló hideg levegő hatására már egyre inkább a havas eső, havazás lesz a jellemző csapadékforma. A szilárd csapadék mennyisége és területi eloszlása bizonytalan, de vasárnap reggelig helyenként több cm vastag hóréteg is kialakulhat. A déli órákig még 5 fok közelébe melegedhet a levegő, ezt követően azonban jelentős lehűlés kezdődik, egyre inkább fagypont köré csökken a hőmérséklet. Megerősödik, időnként viharossá fokozódik az északi szél, emiatt a havas tájakon hófúvás is kialakulhat. 
Vasárnapra eltávolodik térségünkből a ciklon, ennek köszönhetően fokozatosan csökken a csapadékhajlam, napközben már csak elszórtan várható ki kisebb hószállingózás.

Megjegyzés: a hétvégén mediterrán ciklon vonul át hazánk felett, így a várható időjárási helyzet nagy fokú bizonytalanságot hordoz magában. A hétvégére szóló előrejelzés csapadék ( hó ) és hőmérséklet szempontjából  akár jelentősen is módosulhat.

A következő három nap időjárása Somogy megyében: 

null

Péntek: eleinte még többfelé várható újabb eső, zápor, majd napközben fokozatosan csökken a csapadékhajlam, de szórványosan még délután is kialakulhat futó zápor. A déli szél megerősödik. A délutáni órák hőmérséklete 13-15 fok között alakul. Késő estére 6-8 fok közé hűl a levegő. 

null

Szombat: túlnyomóan borult idő várható, többfelé jelentős mennyiségű csapadékkal. Eleinte eső várható, majd a délutáni, esti óráktól már egyre inkább a havas eső, havazás lesz a jellemző csapadékforma. Az északkeleti szél megerősödik, időnként viharossá fokozódik, ezért a havas helyeken, elsősorban a magasabb dombokon hófúvás is kialakulhat. A déli, kora délutáni órákig még 5 fok körüli hőmérsékletek várhatók, ezt követően azonban gyors lehűlés kezdődik. 

null

Vasárnap: eleinte még előfordulhat kisebb havazás, majd napközben csökken a csapadékhajlam, megkezdődik a felhőzet elvékonyodása. Az északi szél megerősödik. A hajnali órák hőmérséklete -4,-2 fok között alakul. A délutáni órákra -2, 0 fok közé enyhül a levegő. 

null

Távolabbi kilátások: hétfőn újabb ciklon érkezik, így dél felől egyre többfelé kezdődik havazás. A hét közepén csökken a csapadékhajlam, de egyelőre marad a hideg téli idő.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: március, tél, időjárás