Péntekig folytatódik a változékony, az átlagosnál több fokkal enyhébb idő. Több front is érinthet bennünket, így gyakran lesz erősen felhős az ég és összességében többfelé várható eső, zápor. A nappali hőmérsékletek többnyire 13-15 fok között alakulnak. 

Szombattól gyökeres változás kezdődik időjárásunkban. A tőlünk északkeletre felhalmozódott szibériai eredetű, hideg levegő eléri térségünket, így erős lehűlés kezdődik, a hétvégére visszatér az igazi tél. Dél felől ugyanakkor egy mediterrán ciklon húzódik fölénk, ezért egyre többfelé várható jelentős csapadék. Kezdetben eső várható, majd a délutáni, esti óráktól a beáramló hideg levegő hatására már egyre inkább a havazás lesz a jellemző csapadékforma.

A keveredési zónában, főleg a megye déli területein akár ónos eső, vagy fagyott eső is előfordulhat. A déli órákig még 5 közelébe melegedhet a levegő, ezt követően azonban jelentős lehűlés kezdődik, egyre inkább fagypont alá csökken a hőmérséklet. Megerősödik, helyenként viharossá fokozódik az északkeleti szél, ezért a havas helyeken hófúvás kezdődik. A szilárd csapadék mennyisége és területi eloszlása még bizonytalan, de helyenként akár jelentősebb hóréteg is kialakulhat.   

Megjegyzés: A hétvégén erős mediterrán ciklon vonul át hazánk felett, így a várható időjárási helyzet nagy fokú bizonytalanságot hordoz magában. A hétvégére szóló előrejelzés csapadék ( hó ) szempontjából a következő napokban akár jelentősen is módosulhat.

A következő három nap időjárása Somogy megyében: 

csütörtök.jpg

Csütörtök: a változóan, időnként erősen felhős ég mellett több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. Szórványosan várható kisebb eső, zápor. A déli szél megélénkül, néhol megerősödik. A délutáni órákra 13-15 fok közé melegszik a levegő. Késő estére 8-10 fok közé csökken a hőmérséklet. 

péntek.jpg

Péntek: nagyrészt felhős idő várható, a délutáni órákban azonban rövid napos időszakok is előfordulhatnak. Eleinte többfelé, majd délután már csak szórványosan várható eső, zápor. A déli szél megerősödik. A hajnali órák hőmérséklete 5-7 fok között alakul. A délutáni órákra 13-15 fok közé melegszik a levegő. 

szombat.jpg

Szombat: túlnyomóan borult idő várható sokfelé jelentős mennyiségű csapadékkal. Eleinte eső várható, majd a délutáni, esti óráktól egyre inkább havazás lesz a jellemző. A köztes zónában, főleg a megye déli tájain hosszabb-rövidebb ideig tartó ónos eső, vagy fagyott eső is előfordulhat. Az északkeleti szél megerősödik, helyenként viharossá fokozódik, így az esti óráktól már hófúvás is kialakulhat. A hajnali minimum hőmérsékletek még 3-5 fok között alakulnak, napközben azonban fokozatos lehűlés kezdődik, a késő délutáni órákban már fagypont körüli hőmérsékletek várhatók. 

egyhetes.jpg

Távolabbi kilátások: a jövő hét közepéig folytatódik a téli idő. Éjszakánként a derült, hóval borított tájakon -10 fok közelébe csökken a hőmérséklet és napközben sem lesz melegebb 0 foknál. Jelentős csapadék már nem várható, de kisebb hószállingózások, futó hózáporok bárhol előfordulhatnak. 

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: Március 15., enyhe, változékony, eső, időjárás