Egy ciklon előoldali áramlásában délnyugat felől több hullámban váltakozó nedvességtartalmú, egyre enyhébb levegő érkezik fölénk. A következő napokban további jelentős enyhülés várható, a hőmérsékletek már jóval az átlagos felett alakulnak.

Az éjszakák már fagymentesek lesznek, napközben pedig eleinte 15 fok köré, majd vasárnap már 20 fok közelébe emelkedik a hőmérséklet. Tartós napsütésre azonban egyik nap sem számíthatunk, az időnként erősebben megnövekvő felhőkből bárhol és bármikor kialakulhat átmeneti eső, zápor.

Az enyhe levegő beáramlása erős, időnként viharos déli szél kíséretében történik, így a 15 fok feletti hőmérsékleteket a ténylegesnél hűvösebbnek érezhetjük majd. 

A következő három nap időjárása Somogy megyében: 

null

Péntek: a változóan felhős ég mellett több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. Csapadék nem valószínű. A délnyugati szél megerősödik. A délutáni órák hőmérséklete 12-14 fok között alakul. A késő esti órákra 5-7 fok közé hűlhet a levegő. 

null

Szombat: többnyire a felhőké lesz a főszerep, rövid napos időszakok azonban bárhol előfordulhatnak. Szórványosan eső, zápor is előfordulhat. A délnyugati szél megerősödik, néhol viharossá fokozódik. A hajnali órák hőmérséklete 3-5 fok között alakul. A délutáni órákra 14-16 fok közé melegszik a levegő.

null

Vasárnap: a változóan, gyakran erősen felhős ég mellett kevés napsütésre is számíthatunk. A délutáni óráktól többfelé várható eső, zápor. Néhol zivatar is előfordulhat. A délnyugati szél erős, időnként viharos lesz. A hajnali órákra 5-7 fok közé hűl a levegő. A délutáni órák hőmérséklete 17-20 fok között alakul, de a tartósan felhős, csapadékos tájakon 12-14 fok várható. 

null

Távolabbi kilátások: eleinte folytatódik a szokatlanul enyhe idő, majd kedden egy hidegfront hatására mérséklődik a nappali felmelegedés, a hőmérsékletetek azonban továbbra is az átlagos felett alakulnak.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: március, enyhülés, időjárás