A hosszútávú anomália előrejelzések szerint a tavasz első hónapja változékonynak, csapadékosnak ígérkezik. A hideg és melegfrontok gyakran váltogatják egymást, így a kellemes tavasztól a hideg télig bármi előfordulhat.

A Kárpát-medencétől északra, északkeletre nagy tömegű, igen hideg levegő helyezkedik el. Ezeken a tájakon kemény téli idő van, napközben is -10 fok alatti hőmérsékletekkel. Európa déli területei felett azonban már meglehetősen enyhe légtömegek tartózkodnak, egyes helyeken 20 fok közelébe emelkedik a hőmérséklet.

A Kárpát-medence és környéke többnyire a két légtömeg határán, a hónap első napjaiban még a hideg zónában helyezkedik el. 

Az idő előrehaladtával egyre jelentősebb hőmérsékleti kontraszt alakul ki a kontinens felett, így aztán a Kárpát-medence az ilyenkor szokásosnak megfelelően a hideg-meleg légtömegek ütközőzónájába kerül. A ciklonok előoldali áramlásába kerülve igen enyhe léghullámok érkeznek fölénk, ilyenkor átmenetileg több fokkal az átlagos fölé emelkedhet a hőmérséklet. 
A ciklonok hátoldalán érkező hidegfrontok azonban még jelentősebb lehűléseket és akár havazásokat is hozhatnak magukkal.
A különböző hőmérsékletű levegőfajták keveredési zónája végig a közelünkben húzódhat, ami meglehetősen mozgalmas, időnként csapadékos időjárást sejtet. 

Megjegyzés: az anomália előrejelzés megmutatja, hogy egy adott időszak időjárása mennyiben térhet majd el a sokéves átlagtól. A negatív anomáliás, azaz összességében az átlagosnál hidegebb hónap nem jelenti azt, hogy az adott időszakban nem fordulhat elő átlagos feletti hőmérséklet. A hosszútávú előrejelzés a szokásosnál bizonytalanabb, ezért csak jelzésértékű.

1. Ábra: a CFS modell hőmérsékleti anomália előrejelzése márciusra.
1. Ábra: a CFS modell hőmérsékleti anomália előrejelzése márciusra.
2. Ábra: a CFS modell csapadék anomália előrejelzése márciusra.
2. Ábra: a CFS modell csapadék anomália előrejelzése márciusra.
3. Ábra: a Kárpát-medence és környéke a hideg-meleg légtömegek határán helyezkedik el. 
3. Ábra: a Kárpát-medence és környéke a hideg-meleg légtömegek határán helyezkedik el. 
4. Ábra: egy ciklon előoldali áramlásában afrikai eredetű, igen enyhe léghullámok érkeznek fölénk. Hazánk déli tájain átmenetileg 20 fok közelébe emelkedhet a hőmérséklet. ( 2018.03.11. )
4. Ábra: egy ciklon előoldali áramlásában afrikai eredetű, igen enyhe léghullámok érkeznek fölénk. Hazánk déli tájain átmenetileg 20 fok közelébe emelkedhet a hőmérséklet. ( 2018.03.11.)
5. Ábra: egy ciklon hátoldali áramlásában sarkvidéki eredetű, hideg léghullámok árasztják el térségünket. ( 2018.03.14. )
5. Ábra: egy ciklon hátoldali áramlásában sarkvidéki eredetű, hideg léghullámok árasztják el térségünket. ( 2018.03.14.)

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: tavasz, március, tél, időjárás