Megszűnik a hideg levegő utánpótlása, a következő napokban már délire fordul felettünk az áramlás amellyel egyre enyhébb léghullámok érkeznek fölénk. A jelentős enyhülés egyelőre csak a magasban érezteti hatását, a levegő alsó rétegeiben csak kismértékben emelkedik a hőmérséklet. Jelentősen gyengül az éjszakai lehűlés, napközben azonban  továbbra is fagypont körül alakul a hőmérséklet.

A hétvégén kezdetben még előfordulhat havazás, havas eső, ónos eső, majd fokozatosan csökken a csapadékhajlam, megkezdődik a felhőzet elvékonyodása, felszakadozása. 

Jelentős enyhülésre hétfőn sem számíthatunk, folytatódik az átlagosnál több fokkal hidegebb idő. Eleinte száraz idő várható, majd estétől egy újabb ciklon éri el térségünket, így egyre többfelé várható vegyes halmazállapotú csapadék. 

A következő három nap időjárása Somogy megyében: 

null

Szombat: eleinte még előfordulhat havazás, vagy ónos eső, majd napközben átmenetileg csökken a csapadékhajlam, megkezdődik a felhőzet felszakadozása. Az esti óráktól azonban újabb felhők érkeznek és elszórtan ismét lehet kisebb vegyes halmazállapotú csapadék. A délkeleti szél megélénkül. A délutáni órák hőmérséklete 0 fok körül alakul. Késő estére -3,-1 fok közé hűl a levegő. 

null

Vasárnap: napközben fokozatosan elvékonyodik, felszakadozik a felhőzet, helyenként már több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. Csapadék nem valószínű. A délkeleti szél megélénkül. A hajnali órák hőmérséklete -4,-2 fok között alakul, de a derültebb tájakon ennél jóval hidegebb lehet. A délutáni órákra 0,+2 fok közé enyhül a levegő. 

null

Hétfő: eleinte még előfordulhat kevés napsütés, majd napközben fokozatosan megnövekszik a felhőzet és az esti óráktól szórványosan várható vegyes halmazállapotú csapadék. Hó, havas eső, fagyott eső, ónos eső egyaránt előfordulhat. A délkeleti szél megélénkül. A hajnali órák hőmérséklete általában -7,-5 fok között alakul, de a derült, hóval borított tájakon -10 fok is lehet. Az éjszakai órákban többfelé képződhet zúzmarás köd. A délutáni órákra 0,+2 fok közé enyhül a levegő. 

null

Távolabbi kilátások: a jövő hét közepétől már jelentős enyhülés várható, az időjárás változékony jellege azonban megmarad. Gyakran lesz erősen felhős az ég és időnként esőkre, záporokra is számíthatunk.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: március, tél, időjárás