A jelentős havazásokat, hófúvásokat okozó mediterrán ciklon elhagyja a Kárpát-medence térségét, mögötte pedig már szárazabb, de továbbra is igen hideg léghullámok érkeznek fölénk. Napközben egyre nagyobb területen szakadozik fel a felhőzet, a legtöbb helyen már több kevesebb napsütésre is számíthatunk. Folytatódik a hideg idő, a hőmérsékletek -5 fok közelében alakulnak. 

A hideghullám mélypontja holnap hajnalban várható. Szeszélyes területi eloszlásban, felhőzet és szélviszonyoktól függően -20,-14 fok közé hűl a levegő. A tartósan derült, vastag hóval borított tájakon, az ismert fagyzugos helyeken azonban -20 fok alatti minimum hőmérsékletek is előfordulhatnak. 

Napközben már egy újabb mediterrán ciklon közelíti meg hazánkat, így erősen megnövekszik a felhőzet és az esti óráktól egyre többfelé kezdődik havazás. 

Pénteken folytatódik a csapadékos idő, a magasban bekövetkező enyhülés hatására azonban a havazás mellett már megjelenhet a fagyott eső, ónos eső is. A hőmérsékletek még továbbra is fagypont alatt alakulnak.

A következő három nap időjárása Somogy megyében: 

null

Szerda: változóan felhős idő várható több-kevesebb napsütéssel. Az északkeleti szél megélénkül. A délutáni órák hőmérséklete -6,-4 fok között alakul. Késő estére -15,-10 fok közé hűl a levegő. 

null

Csütörtök: eleinte még előfordulhat kevés napsütés, majd napközben fokozatosan megnövekszik a felhőzet és az esti óráktól dél felől havazás kezdődik. A délkeleti szél megélénkül, néhol megerősödik. A hajnali órákra szeszélyes területi eloszlásban -22,-14 fok közé hűlhet a levegő. A délutáni órákra -5,-3 fok közé enyhül a nagy hideg.

null

Péntek: borult idő várható többfelé hószállingózással, havazással. Néhol fagyott eső, ónos eső is előfordulhat. A délkeleti szél megélénkül, néhol megerősödik. A hajnali órák hőmérséklete -7,-5 fok között alakul. A délutáni órákra -4,-2 fok közé enyhül a levegő. 

null

Távolabbi kilátások: a hétvégén tovább enyhül az idő, vasárnap már 5 fok körüli nappali hőmérsékletek várhatók.

Az időjárás változékony jellege azonban megmarad, időnként kisebb esők, havas esők is előfordulhatnak.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: február, tél, havazás, időjárás