Északkeleti áramlás alakult ki felettünk, amellyel több hullámban szibériai eredetű, igen hideg levegő érkezik fölénk. A következő napokban folytatódik az átlagosnál jó 10 fokkal hidegebb, kemény téli idő. A hét elején dél felől egy mediterrán ciklon közelíti meg hazánkat, így erősen megnövekszik a felhőzet és egyre többfelé várható hószállingózás, havazás. A megye déli felében összességében 5-10 cm friss porhó is hullhat.

A közeledő ciklon hatására megerősödik, néhol viharossá fokozódik az északkeleti szél, így többfelé alakulhat ki hófúvás. Az éjszakai minimum hőmérsékletek a felhőzet és szélviszonyok függvényében, szeszélyes területi eloszlásban alakulnak. Általában -15,-10 fok közé hűl a levegő, de a tartósan derült, szélcsendes, hóval borított helyeken -20 fok is lehet. A nappalok is fagyosak lesznek, a legtöbb helyen -5 fok alatti maximum hőmérsékletek várhatók. 

A következő három nap időjárása Somogy megyében: 

hétfő.jpg

Hétfő: napközben megnövekszik a felhőzet és főleg a déli tájakon alakulhat ki  kisebb hószállingózás, gyenge hóesés. Az északkeleti szél megerősödik, emiatt kisebb hófúvások is kialakulhatnak. A délutáni órák hőmérséklete -6,-4 fok között alakul. Késő estére -8,-6 fok közé hűl a levegő. 

kedd.jpg

Kedd: többnyire borult idő várható, jelentősebb felhőzetfelszakadozás majd az esti óráktól valószínű. Többfelé várható hószállingózás, havazás. Az északkeleti szél megerősödik, így néhol hófúvás is előfordulhat. A hajnali órák hőmérséklete -11,-8 fok között alakul, de a gyengén felhős tájakon ennél hidegebb lesz. A délutáni órákra -7,-5 fok közé enyhül a hideg.

szerda.jpg

Szerda: változóan felhős, napos idő várható, csapadék nem lesz. Az északkeleti szél megélénkül. A hajnali órák hőmérséklete általában -12,-16 fok között alakul, de a tartósan derült helyeken -20 fok is lehet. A délutáni órákra -6,-4 fok közé enyhül a levegő. 

egyhetes.jpg

Távolabbi kilátások: csütörtökön még folytatódik a kemény téli idő, de estétől már enyhébb, nedvesebb levegő érkezik fölénk a magasban, így egyre többfelé valószínű csapadék. Eleinte havazás várható, majd péntektől egyre inkább ónos eső, majd eső lesz a jellemző csapadékforma. A hétvégére jelentősen megenyhül az idő. 

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: hideg, Szibéria, tél, fagy, , időjárás