Tartós északkeleti áramlás alakul ki felettünk, amellyel több hullámban igen hideg levegő érkezik fölénk. A következő napokban további lehűlés várható, az ilyenkor szokásosnál jóval hidegebb időre számíthatunk. Éjszakánként többfelé -10 fok alá hűl a levegő, sőt a hófedte, derült, szélcsendes helyeken -15 fok alatti minimum hőmérsékletek is előfordulhatnak. A nappali órák is meglehetősen hidegek lesznek, többnyire -5 fok körüli, vagy ez alatti maximum hőmérsékleteket mérhetünk majd. 

Eleinte folytatódik a csapadékmentes idő, majd holnaptól egy újabb mediterrán ciklon hatása alá kerülünk. Megvastagszik felettünk a felhőzet és elsősorban Somogy déli, délkeleti tájain alakulhat ki hószállingózás, kisebb hóesés. A jelenlegi számítások szerint jelentős havazás nem várható, legfeljebb a déli határ mentén hullhat néhány cm friss porhó. Az északkeleti szél ismét megerősödik, így helyenként kisebb hófúvások is kialakulhatnak. 

Megjegyzés: az éjszakai minimum hőmérsékletek a felhőzet és a szélviszonyok függvényében szeszélyes eloszlásban alakulnak.

A következő három nap időjárása Somogy megyében: 

vasárnap.jpg
 

Vasárnap: a változóan, időnként erősen felhős ég mellett több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. Az északkeleti szél megélénkül, néhol megerősödik. A délutáni órák hőmérséklete -5,-3 fok között alakul. Késő estére -10,-8 fok közé hűl a levegő. 

hétfő.jpg

Hétfő: eleinte még előfordulhatnak gyengén felhős tájak, majd napközben megvastagszik felettünk a felhőzet és elszórtan, főleg a déli tájakon alakulhat ki hószállingózás. Az északkeleti szél megerősödik, így néhol gyenge hófúvás is előfordulhat. A hajnali órák hőmérséklete szeszélyes területi eloszlásban -15,-10 fok között alakul, de a tartósan derült helyeken -15 foknál is hidegebb lehet. A délutáni órákra -6,-4 fok közé enyhül a levegő. 

kedd.jpg

Kedd: gyakran lesz erősen felhős az ég, emellett azonban kevés napsütésre is számíthatunk. Elszórtan, főleg a déli tájakon alakulhat ki kisebb hószállingózás, vagy gyenge hóesés. Az északkeleti szél megerősödik. A hajnali órák hőmérséklete általában -11,-8 fok között alakul, de a derültebb tájakon ennél hidegebb lesz. A félutáni órákra -7,-5 fok közé enyhül a levegő. 

egyhetes.jpg

Távolabbi kilátások: a jövő hét csütörtökig folytatódik a kemény téli idő, majd ezt követően jelentős enyhülés kezdődik. Eleinte csendes idő várható, majd a hét második felében ismét változékonyabbra, csapadékosabbra fordul időjárásunk. Eleinte havazás várható, majd a magasban bekövetkező jelentős enyhülés miatt egyre inkább az ónos eső, fagyott eső, majd az eső lesz a jellemző csapadékforma.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: szibéria, zord, hideg, tél, fagy, időjárás