A havazásokat okozó mediterrán ciklon elhagyja a Kárpát-medence térségét, így fokozatosan csökken a csapadékhajlam, már csak futó hózáporok fordulhatnak elő. A ciklon mögött északkeletire fordul az áramlás, amellyel több hullámban szibériai eredetű, igen hideg levegő érkezik fölénk. A hétvégén erős lehűlés kezdődik, megérkezik a kemény tél. 
Ma még fagypont közelébe emelkedhet a hőmérséklet, holnaptól azonban már nem lesz melegebb -6,-5 foknál. A hideg levegő beáramlását élénk, időnként erős északkeleti szél kíséri, így a ténylegesnél jó 10 fokkal alacsonyabb lesz a hőérzetünk. 

Hétfő hajnalra -10 fok alá hűl a levegő, de a derült, szélvédett, vastag hóval borított tájakon, az ismert fagyzugos helyeken -15 fok alatti minimum hőmérsékletek is lehetnek. Napközben eleinte még lehet kevés napsütés, majd egy közelgő mediterrán ciklon hatására dél felől megnövekszik a felhőzet és szórványosan kisebb hószállingózás, gyenge hóesés is előfordulhat. Tovább erősödik az északkeleti szél, így néhol hófúvások is kialakulhatnak.

Megjegyzés: az éjszakai minimum hőmérséklet a felhőzet és a szélviszonyok függvényében szeszélyes eloszlásban alakulnak.

A következő három nap időjárása Somogy megyében: 

szombat.jpg

Szombat: a változóan, időnként erősen felhős ég mellett több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. Szórványosan fordulhatnak elő hózáporok. Az északkeleti szél időnként megerősödik. A délutáni órák hőmérséklete 0 fok körül alakul. Késő estére -6,-4 fok közé hűl a levegő. 

vasárnap.jpg

Vasárnap: többnyire erősen felhős idő várható, legfeljebb rövid napos időszakok fordulhatnak elő. Néhol kisebb hószállingózás is előfordulhat. Az északkeleti szél megélénkül. A hajnali órák hőmérséklete általában -10,-7 fok között alakul, de a tartósan derült, hóval borított tájakon -15 fok is előfordulhat. A délutáni órákra -6,-4 fok közé emelkedik a hőmérséklet. 

hétfő.jpg

Hétfő: eleinte még előfordulhat kevés napsütés, majd napközben fokozatosan megnövekszik a felhőzet és szórványosan kisebb hóesés is előfordulhat. Az északkeleti szél többfelé megerősödik. A hajnali órák hőmérséklete többnyire -12,-10 fok között alakul, de a tartósan derült, szélvédett, hóval borított tájakon -20 fok is lehet. A délutáni órákban -5 fok körüli hőmérsékletek várhatók. 

egyhetes.jpg

Távolabbi kilátások: a jövő hét kedden többfelé várható havazás, hófúvás, majd ezt követően átmenetileg ismét csökken a csapadékhajlam. A héten a szerda és a csütörtök éjszaka lehet a leghidegebb. A szélvédett, derült, hóval borított tájakon -20 fokig hűlhet a levegő. Péntektől már enyhülés kezdődik, de ezzel együtt ismét növekszik a csapadékhajlam. 

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: Szibéria, fagy, hideg, , tél, időjárás