A következő napokban jelentős átalakulás kezdődik időjárásunkban. A tőlünk északkeletre felhalmozódott igen hideg levegő fokozatosan eléri a Kárpát-medence térségét is, így erős lehűlés kezdődik, megérkezik a kemény tél.

Ma azonban még nedves levegő alakítja időjárásunkat, így többfelé várható újabb havazás. A délutáni, esti órákig helyenként 5-10 cm friss hó is hullhat. A megerősödő szél néhol hófúvást is okozhat. A hőmérsékletek fagypont körül alakulnak, ezért a lehulló hó nagy része megmarad. 

Holnapra elhagyja térségünket a légörvény, ennek köszönhetően csökken a csapadékhajlam, megkezdődik a felhőzet felszakadozása.
Vasárnapra megérkezik fölénk az igen hideg szibériai eredetű levegő, így további erős lehűlés várható. Éjszaka a derült, hóval borított tájakon már -10 fok alá hűlhet a levegő és napközben is jóval fagypont alatt marad a hőmérséklet. 

A következő három nap időjárása Somogy megyében: 

péntek.jpg

Péntek: túlnyomóan borult idő várható, legfeljebb a késő esti óráktól vékonyodhat el a felhőzet. Többfelé várható havazás. Az északkeleti szél megélénkül, időnként megerősödik. A délutáni órák hőmérséklete 0 fok körül alakul. Késő estére -1 fokig hűl a levegő. 

szombat.jpg

Szombat: változóan felhős idő várható több-kevesebb napsütéssel. Az északkeleti szél megélénkül, néhol megerősödik. A hajnali órák hőmérséklete -3,-1 fok között alakul. A délutáni órákra -1,+1 fok közé enyhül a levegő. 

vasárnap.jpg

Vasárnap: változóan felhős idő várható több-kevesebb napsütéssel. Az északkeleti szél megélénkül. A hajnali órákra általában -10,-7 fok közé hűl a levegő, de a derült, szélvédett, vastag hóval borított tájakon -15 fok is elképzelhető. A délutáni órák hőmérséklete -5,-3 fok között alakul. 

egyhetes.jpg

Távolabbi kilátások: a jövő héten kemény téli időre számíthatunk. A hét elején dél felől egy mediterrán ciklon közelíti meg hazánkat, ám az ebből várható hó mennyisége és területi eloszlása még bizonytalan. A derült éjszakákon igen mélyre süllyed a hőmérő higanyszála, a hóval borított helyeken -20 fok közelébe csökkenhet a hőmérséklet.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: fagy, hideg, , tél, időjárás