A ciklon előoldalán enyhe, nagy nedvességtartalmú, hátoldalán pedig szibériai eredetű, hideg levegő érkezik fölénk. A két levegőfajta felettünk keveredik egymással, ami kedvező feltételeket biztosít a csapadékképződésnek. A mediterrán ciklon holnap reggelig még folyamatosan szállítja fölénk a nedvességet, így összességében jelentős mennyiségű csapadék valószínű. Somogy megyében szeszélyes területi eloszlásban 5-15 cm vizes, tapadó hó is hullhat. A megerősödő északkeleti szél helyenként kisebb hófúvásokat is okozhat. A keveredési zónában a hideg-meleg levegő határvonala ide-oda táncolhat majd felettünk, így néhol átmenetileg havas eső, fagyott eső is előfordulhat.

Megjegyzés: a várható hó mennyisége és területi eloszlása meglehetősen bizonytalan. 

Szombatra elhagyja térségünket a ciklon, mögötte pedig megkezdődik a szibériai eredetű hideg levegő beáramlása. Erős lehűlés kezdődik, a hőmérsékletek már napközben is fagypont alatt alakulnak. 

A következő három nap időjárása Somogy megyében: 

null

Csütörtök: borult idő várható többfelé havazással. Eleinte néhol havas eső, fagyott eső is előfordulhat. Az északkeleti szél megélénkül, időnként megerősödik. Helyenként gyenge hófúvások is előfordulhatnak. A délutáni és a késő esti órák hőmérséklete egyaránt 0 fok körül alakul. 

null

Péntek: többnyire borult idő várható, legfeljebb a késő esti óráktól szakadozik fel a felhőzet. Eleinte többfelé várható havazás, majd napközben fokozatosan csökken a csapadékhajlam. Az északkeleti szél megerősödik, emiatt kisebb hófúvások is lehetnek. A hajnali órák hőmérséklete -2, 0 fok között alakul. A délutáni órákra 0 fok közelébe enyhül a levegő.

null

Szombat: napközben változóan felhős idő várható több-kevesebb napsütéssel. Az északkeleti szél megélénkül. A hajnali órák hőmérséklete -5,-3 fok között alakul. A délutáni órákra -2, 0 fok közé enyhül a levegő. 

null

Távolabbi kilátások: a jövő hét elején további lehűlés várható, kemény téli időre számíthatunk. Hétfőtől, keddtől egy újabb mediterrán ciklon közelíti meg déli határainkat, így megnövekszik a felhőzet és délen kisebb havazások is kialakulhatnak kemény nappali fagyok mellett.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: február, havazás, tél, időjárás