A következő napok időjárását egy mediterrán ciklon alakítja, így ismét változékonyabbra, csapadékosabbra fordul az idő. A ciklon előoldalán enyhe, nagy nedvességtartalmú, hátoldalán pedig szibériai eredetű, hideg levegő érkezik fölénk. A két levegőfajta felettünk keveredik egymással, ami kedvező feltételeket biztosít az erős csapadékképződésnek. A mediterrán ciklon péntekig folyamatosan szállítja fölénk a nedvességet, így összességében nagy mennyiségű csapadék valószínű.

Somogy megyében akár 30-40 mm csapadék is hullhat, illetve ebből helyenként 10-25 cm vastag tapadó, olvadó hóréteg is kialakulhat a keddtől péntek estig tartó időszakban. A keveredési zónában a hideg-meleg levegő határvonala ide-oda táncolhat majd felettünk, így a várható csapadék halmazállapota térben és időben is váltakozhat. A hőmérsékletek éjjel-nappal 0 fok közelében alakulnak.

Megjegyzés: a csapadékhullásban több órás szünetek is lehetnek. A mediterrán ciklon kiszámíthatatlansága miatt a várható csapadék mennyisége, területi eloszlása és halmazállapota meglehetősen bizonytalan.

A következő három nap időjárása Somogy megyében: 

kedd.jpg

Kedd: túlnyomóan borult idő várható többfelé havazással, havas esővel. Néhol fagyott eső, eső is előfordulhat. Az északkeleti szél megélénkül. A délutáni órák hőmérséklete 0,+2 fok között alakul. Késő estére 0 fokig csökken a hőmérséklet. 

szerda.jpg

Szerda: borult idő várható, csak néhol vékonyodhat el átmenetileg a felhőzet. Többfelé várható havazás. Néhol havas eső, fagyott eső is előfordulhat. Az északkeleti szél megerősödik. A hajnali órákra 0 fokig hűl a levegő. Napközben 0,+2 fok közötti maximum hőmérsékletek várhatók. 

csütörtök.jpg

Csütörtök: túlnyomóan borult idő várható többfelé havazással, havas esővel. Az északkeleti szél megerősödik. A hajnali órák hőmérséklete -2, 0 fok között alakul. A délutáni órákban 0 fok körüli maximum hőmérsékletek várhatók.

1.jpg

1. Ábra: becsült hóvastagság péntek estig cm-ben.

egyhetes.jpg

Távolabbi kilátások: pénteken még többfelé várható havazás, hófúvás, majd a hétvégére csökken a csapadékhajlam, átmenetileg felszakadozik a felhőzet. Erős lehűlés kezdődik, az éjszakai órákban a derült, hóval borított tájakon -15 fok alá is hűlhet a levegő, de napközben is fagypont alatti hőmérsékletekre számíthatunk.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: havazás, tél, , csapadék, lehűlés, időjárás