A következő napok időjárását egy mediterrán ciklon alakítja, így ismét változékonyabbra, csapadékosabbra fordul az idő. A ciklon előoldalán enyhe, nagy nedvességtartalmú, hátoldalán pedig szibériai eredetű, hideg léghullámok érkeznek fölénk. A két levegőfajta felettünk keveredik egymással, ami kedvező feltételeket biztosít a jelentősebb csapadékképződésnek. A ciklon péntekig a közelünkben vesztegel, így összességében kiadós, akár 20-40 mm csapadék is hullhat, melynek egy jó része hó lesz. A keveredési zónában a hideg-meleg levegő határvonala ide-oda táncolhat majd felettünk, így a várható csapadék formája térben és időben is váltakozhat. Többnyire havazás valószínű, de a megye déli, délkeleti tájain fagyott eső, havas eső, eső is előfordulhat. Főleg a magasabb dombokon, de helyenként síkvidéken is jelentős hóréteg alakulhat ki, amely eleinte a gyengén pozitív hőmérsékletek miatt olvadni fog.
A hőmérsékletek a következő napokban állandósulnak. Éjszakánként 0 fokig hűl a levegő, napközben pedig 0,+2 fok közötti maximum hőmérsékletek várhatók. 

Megjegyzés: a várható csapadék mennyisége, területi eloszlása és halmazállapota továbbra is bizonytalan.

A következő három nap időjárása Somogy megyében: 

 

null

Hétfő: többnyire felhős idő várható, legfeljebb eleinte fordulhatnak elő rövid napos időszakok. A késő esti órákban már kisebb havazás, hószállingózás is előfordulhat. A délkeleti szél megélénkül. Napközben 1-3 fok közé enyhül a levegő. A késő esti órákra 0,+2 fok közé hűl a levegő. 

null
 

Kedd: túlnyomóan borult idő várható többfelé havazással, havas esővel. Néhol fagyott eső, eső is előfordulhat. Az északkeleti szél megerősödik. A hajnali órák hőmérséklete 0 fok körül alakul. A délutáni órákra 0,+2 fok közé enyhül a levegő. 

 

null

Szerda: borult idő várható többfelé havazással, havas esővel. Az északkeleti szél megerősödik. A hajnali és a délutáni órák hőmérséklete 0 fok körül alakul.

 

null

Távolabbi kilátások: péntek estig még többfelé várható újabb havazás, helyenként havas eső. A megerősödő északkeleti szél miatt néhol hófúvás is előfordulhat. A távolodó ciklon szombattól szibériai eredetű,egyre hidegebb levegőt szippant térségünk fölé, így további lehűlésre számíthatunk.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: tél, szalinay, időjárás