Északnyugati áramlással váltakozó nedvességtartalmú, mérsékelten hideg léghullámok érkeznek fölénk. A következő napokban folytatódik a változékony, az átlagosnak nagyjából megfelelő hőmérsékletű idő. Gyenge hideg és melegfrontok érintenek bennünket, így ismét több lesz felettünk a felhő és szórványosan kisebb vegyes halmazállapotú csapadék is előfordulhat. Éjszakánként gyenge fagy várható, napközben azonban 5 fok közelébe emelkedik a hőmérséklet.

Helyenként tartósan ködös időszakok is előfordulhatnak, ezeken a tájakon nem lesz melegebb 2-3 foknál. 

Vasárnap eleinte még előfordulhat kisebb hószállingózás, vagy havas eső, majd napközben már szárazabb légtömegek érkeznek fölénk, ennek köszönhetően egyre nagyobb területen szakadozik fel a felhőzet. A több-kevesebb napsütés hatására a délutáni órákra kevéssel 5 fok fölé melegedhet a levegő. 

A következő három nap időjárása Somogy megyében: 

null

Péntek: eleinte még előfordulhatnak gyengén felhős időszakok, majd napközben erősebben megnövekszik a felhőzet és szórványosan kisebb eső, zápor is előfordulhat. A délnyugati szél megélénkül. A délutáni órák hőmérséklete 4-6 fok között alakul. Késő estére 0,+2 fok közé hűl a levegő. 

null

Szombat: többnyire felhős idő várható, rövid időszakokra azonban előbukkanhat a nap. Helyenként tartósan ködös, vagy borongós időszakok is előfordulhatnak. Eleinte csak néhol, majd az esti óráktól már szórványosan várható kisebb vegyes halmazállapotú csapadék. A délkeleti szél kissé megélénkül. Az éjszaka második felében többfelé képződhet köd. A hajnali órák hőmérséklete -3,-1 fok között alakul. A délutáni órákra általában 5-7 fok közé enyhül a levegő, de a tartósan ködös helyeken nem lesz melegebb 2-3 foknál.

null

Vasárnap: eleinte folytatódik a borongós idő, helyenként kisebb havas eső, vagy hóesés is előfordulhat, majd napközben fokozatosan felszakadozik a felhőzet, helyenként már kevés napsütés is lehet. Az északi szél megélénkül, néhol megerősödik. A hajnali órák hőmérséklete -1,+1 fok között alakul. A délutáni órákra 4-6 fok közé melegszik a levegő.

null

Távolabbi kilátások: a jövő héten is folytatódik a változékony, késő téli idő. Hétfő estétől egy újabb mediterrán ciklon közelíti meg térségünket, így megvastagszik felettünk a felhőzet és keddtől egyre többfelé várható vegyes halmazállapotú csapadék. Többnyire havas eső, havazás várható, a délkeleti tájakon azonban eső is lehet. A hét közepétől további lehűlés valószínű.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: február, tél, időjárás