A csapadékos időt okozó ciklon lassan távolodik kelet felé, így napközben nyugat felől megkezdődik a felhőzet elvékonyodása, felszakadozása. A távozó légörvény mögött holnap már szárazabb levegő érkezik fölénk, ezért tovább szakadozik a felhőzet, a legtöbb helyen már több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. A hajnali órákra erősen lehűl a levegő, a derült, még hóval borított tájakon -5 fok közelébe csökken a hőmérséklet. Napközben aztán gyorsan enyhül a levegő, így a havas helyeken erős olvadás várható.

Péntektől már enyhébb léghullámok érkeznek fölénk, emiatt kissé tovább erősödik a nappali felmelegedés, az időjárás változékony jellege azonban megmarad. 

Napközben egy gyenge front érint bennünket, ennek hatására több lesz felettünk a felhő, számottevő csapadék azonban nem valószínű. 

A következő három nap időjárása Somogy megyében: 

null

Szerda: eleinte még előfordulhat kisebb hószállingózás, majd napközben csökken a csapadékhajlam, megkezdődik a felhőzet elvékonyodása. Az északnyugati szél megélénkül, helyenként megerősödik. A délutáni órák hőmérséklete 1-3 fok között alakul. Késő estére 0 fok közelébe hűl a levegő. 

null

Csütörtök: változóan felhős idő várható több-kevesebb napsütéssel. Csapadék nem lesz. A délnyugatira forduló szél kissé megélénkül. A hajnali órák hőmérséklete -4,-2 fok között alakul. A délutáni órákra 2-4 fokig enyhül a levegő. 

null

Péntek: a változóan, gyakran erősen felhős ég mellett kevés napsütés is várható. Csapadék nem valószínű. A délnyugati szél megélénkül. A hajnali órák hőmérséklete -4,-2 fok között alakul. A délutáni órákra 4-6 fok közé melegszik a levegő. 

null

Távolabbi kilátások: a hétvégén és a jövő hét elején is folytatódik a változékony idő. Hideg és melegfrontok váltogatják egymást és időnként kisebb vegyes halmazállapotú csapadék is előfordulhat.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: február, tél, időjárás