Egy tőlünk délre örvénylő mediterrán ciklon áramlási rendszerében nedves léghullámok ékeznek fölénk, így a következő napokban változékonyabbra, csapadékosabbra fordul időjárásunk. A ciklon hátoldalán hidegebb levegő árasztja el térségünket, ezért a várható csapadék formája többnyire havas eső, havazás lesz, de néhol eső is előfordulhat. Elsősorban a magasabb dombokon, de helyenként síkvidéken is néhány cm vastag vizes, tapadós hóréteg is kialakulhat, amely a pozitív hőmérsékletek miatt olvadni fog. A lehulló csapadék mennyisége szeszélyes területi eloszlást mutathat majd.

Szerdán kezdetben még előfordulhat kisebb hóesés, vagy gyenge havas eső, majd napközben távolodik térségünkből a ciklon, fokozatosan csökken a csapadékhajlam.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Hétfő: eleinte még előfordulhatnak gyengén felhős időszakok, majd napközben megvastagszik a felhőzet és egyre többfelé várható kisebb vegyes halmazállapotú csapadék. Eső, fagyott eső, havas eső, havazás egyaránt előfordulhat. Az északi szél megélénkül, néhol megerősödik. A délutáni órákra 1-3 fokig melegszik a levegő. A késő esti órák hőmérséklete 0,+2 fok között alakul.

Kedd: borult idő várható többfelé havazással, havas esővel. Helyenként eső, fagyott eső is előfordulhat. Az északi szél megerősödik. A hajnali órák hőmérséklete 0 fok körül alakul. A délutáni órákra 1-3 fok közé enyhül a levegő.

Szerda: eleinte még előfordulhat kisebb havazás, vagy havas eső, majd napközben fokozatosan csökken a csapadékhajlam, helyenként a felhőzet is felszakadozhat. Az északnyugati szél élénk, néhol erős lesz. A hajnali órák hőmérséklete 0 fok körül alakul. A délutáni órákra 1-3 fok közé enyhül a levegő.

Távolabbi kilátások: a hét második felében átmeneti enyhülés kezdődik, az időjárás változékony jellege azonban megmarad. Vasárnaptól újabb lehűlés és csapadék valószínű.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: hűvös, változékony, csapadék, havas, front, szél, tél, , eső, időjárás