Mediterrán ciklon alakítja időjárásunkat, így a nap nagy részében folytatódik a változékony, gyakran csapadékos idő. A ciklon hátoldalán ismét hidegebb léghullámok érkeznek fölénk, ezért az addigi esőket helyenként havas eső, a magasabb dombokon havazás válthatja fel. Kissé mérséklődik a nappali felmelegedés, a legmagasabb hőmérsékletek többnyire 5 fok alatt alakulnak. 

Holnapra elhagyja térségünket a ciklon, mögötte pedig már szárazabb levegő érkezik fölénk, így csökken a csapadékhajlam, egyre nagyobb területen szakadozik fel a felhőzet. Napközben a több-kevesebb napsütés hatására ismét 5 fok közelébe enyhül az idő. 

Szombaton egy gyenge front érinti hazánkat, ennek hatására ismét változékonyabbra fordul az idő. Jelentős csapadékra azonban nem kell számítani, legfeljebb elvétve fordulhat elő futó zápor, vagy hózápor. A hőmérsékletekben nem várható lényeges változás. 

A következő három nap időjárása Somogy megyében: 

null

Csütörtök: többnyire borult idő várható, csak néhol szakadozhat fel átmenetileg a felhőzet. Többfelé várható eső, havas eső, havazás. Az északnyugatira forduló szél megerősödik. A délutáni órák hőmérséklete 1-3 fok között alakul. Késő estére 0,+2 fok közé csökken a hőmérséklet. 

null

Péntek: eleinte még előfordulhatnak erősen felhős tájak, majd napközben mindenhol felszakadozik a felhőzet és több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. Csapadék nem várható. Az északnyugati szél megélénkül. A hajnali órák hőmérséklete -3,-1 fok között alakul. A délutáni órákra 3-5 fokig enyhül a levegő. 

null

Szombat: többnyire erősen felhős idő várható, csak néhol süthet ki rövid időre a nap. Elvétve előfordulhat futó zápor, vagy hózápor. Az északnyugati szél megélénkül, néhol megerősödik. A hajnali órák hőmérséklete -2, 0 fok között alakul. A délutáni órákra 3-5 fok közé melegszik a levegő. 

null

Távolabbi kilátások: jelentős változás, komolyabb télies fordulat a következő egy hétben sem várható időjárásunkban.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: február, tél, időjárás