A következő két napban egy mediterrán ciklon alakítja időjárásunkat, így meglehetősen változékony, csapadékos időre számíthatunk. A ciklon előoldalán dél felől enyhébb levegő érkezik fölénk, ezért a kezdeti szilárd halmazállapotú csapadékot egyre inkább eső váltja fel. A csapadékhullásban hosszabb szünetek is lehetnek, a lehulló eső mennyisége pedig szeszélyes területi eloszlást mutathat majd. Átmenetileg erősödik a nappali felmelegedés, kisebb körzetekben már 5 fok fölé emelkedhet a hőmérséklet. 

Csütörtökön is a felhőké lesz a főszerep és összességében többfelé várható újabb csapadék. Többnyire eső valószínű, de a magasban érkező kissé hidegebb levegő hatására helyenként havas eső, vagy havazás is előfordulhat.

Péntekre eltávolodik térségünkből a ciklon, mögötte pedig már szárazabb léghullámok érkeznek fölénk. Napközben felszakadozik a felhőzet és több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. Kissé erősödik a nappali felmelegedés, ismét 5 fok közelébe emelkedik a hőmérséklet. 

A következő három nap időjárása Somogy megyében: 

null

Szerda: többnyire borult idő várható, csak néhol szakadozhat fel átmenetileg a felhőzet. Többfelé várható vegyes halmazállapotú csapadék. Eleinte havazás, vagy fagyott eső is lehet, majd napközben már inkább az eső lesz a jellemző. A reggeli órákban ónos eső is előfordulhat. Az északkeleti szél megélénkül, néhol megerősödik. A délutáni órák hőmérséklete többnyire 3-5 fok között alakul, de a megye délkeleti tájain ennél melegebb is lehet. Késő estére 2-4 fok közé hűl a levegő. 

null

Csütörtök: erősen felhős, vagy borult idő várható. Többfelé valószínű eső, havas eső, havazás. Az északnyugatira forduló szél megélénkül, néhol megerősödik. A hajnali órák hőmérséklete 0,+2 fok között alakul. A délutáni órákra 1-3 fok közé emelkedik a hőmérséklet.

null

Péntek: fokozatosan felszakadozik a felhőzet, napközben már több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. Csapadék nem valószínű. Az északnyugati szél megélénkülhet. A hajnali órák hőmérséklete -3,-1 fok között alakul. A délutáni órákra 3-5 fok közé enyhül a levegő. 

null

Távolabbi kilátások: a hétvégén és a jövő hét elején is folytatódik a csendes, nagyrészt száraz idő. Kissé erősödik a nappali felmelegedés, helyenként már 5 fok fölé emelkedik a hőmérséklet.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: február, időjárás, tél